Den objektiva bilden

Det sägs ibland att kameran inte ljuger och att den fotografiska bilden är en objektiv och mekanisk avbildning at verkligheten. I detta avsnitt av fotoskolan funderar vi över detta.

Alla har nog sett exempel på rena förfalskningar av bilder. Vi minns kanske naturfotografen som knyckte bilder på lodjur och mårdhund från Internet och klistrade in i sina naturbilder. Fenomenet är inte nytt, du har säkert sett bilden där den mot Stalin kritiska Trotskij försvann från Lenins sida.

Sen vet vi ju att många bilder är arrangerade. Klassfotot vid skolväggen är ett exempel, men reklam- och modebilder är i än högre grad stylade, sminkade och ljussatta för att. skapa det rätta uttrycket.

Nu ska vi emellertid inte tala om rena falsarier eller om arrangerade bilder. Hur är det med nyhetsbilderna i tidningen, dina turistbilder från Kanarieöarna eller ett gäng bilder du tar hemikring en vanlig sketen söndag. Är de objektiva?

Okej, det händer vissa dagar att du väljer att ta ner kameran från hyllan för att plåta lite. Redan det valet är säkert allt annat än slumpmässigt. Jag gissar att det händer oftare på söndagar än onsdagar till exempel. Likaså gissar jag att det händer oftare när solen skiner än när det ösregnar. Likaså antar jag att det sker oftare när ”det händer något” än en vanlig tråkig dag.

dsc_7467_ändrad

När väljer du att ta ner kameran från hyllan?

Du väljer att styra kosan till något ställe där du kan ta ”bra bilder”. Vad som är bra bilder styrs av din estetiska uppfattning, men kanske också av att bildens innehåll ska ha något meningsfullt budskap eller ett spännande motiv. Råkar du plåta för att få mat på bordet är en bra bild delvis också en bild som du kan sälja eller som din uppdragsgivare är nöjd med. Även vi andra styrs säkert av vad andra kan tänkas säga om bilden — hur många ”gilla” den kan få på Facebook till exempel och av vad som anses vara ”god smak” och visas på muséer och i fototidningar.

dscf2229_ändrad

Vad är din uppfattning om vad som är ”en bra bild”? Varifrån har du fått den?

Väl på plats ägnar du den mesta delen av tiden åt att inte fotografera. Säg att du tar femhundra bilder med exponeringstiden 1/100s. Då är kamerans slutare sammanlagt öppen fem sekunder medan du förmodligen är på din location flera timmar. Du väljer alltså bort miljoner möjliga bilder. Väl hemma vid datorn väljer du bort ytterligare minst 90% av bilderna som var intetsägande, tekniskt misslyckade eller överflödiga på annat sätt innan du väljer att visa fem eller kanske maximlt femtio bilder.

Untitled

Den vanligaste bilden

När du väl plåtar väljer du var du lägger fokus, hur långt skärpedjup du ska ha, men dessförinnan har du valt en vinkel, det vill säga varifrån du tar din bild. Du väljer också ett utsnitt, det vill säga om du ska zooma in eller zooma ut. Du funderar kanske lite över bakgrunden bakom motivet och kanske hinner du också få med en fin förgrund och du försöker undvika att få med störande detaljer i bilden.

dscf0592_ändrad

Vad får vara med i bilden och vad utelämnas?

Du väljer förstås bort det du har bakom ryggen på dig för även med vidvinkelobjektiv får du med bara en liten del av verkligheten.

När jag säger ”väljer” menar jag både sådant som har med ett uttänkt intellektuellt bildskapande att göra och sådant du bara gör på magkänsla. Får jag gissa att magkänslan är det vanligaste verktyget… En del val har du kanske delegerat till kamerans automatik, men det hör inte hit, du har valt att låta kameran sköta just den delen av jobbet.

grasgarsdhamn

Magkänsla eller medvetna val?

När allt kommer omkring är alltså de bilder du visar upp ett rätt hårt censurerat, känslomässigt och subjektivt urval av verkligheten. Kanske är dina bilder mer en bild av dig själv än av den objektiva verkligheten. Nu sitter du kanske och blir lite småförbannad. Det anses ju fint i vårt samhälle att vara objektiv och rationell. Kan bilderna bli ärligare eller är det lika gott att göra rubbet i datorn? Är det över huvud taget någon vits att ta några bilder? Vad är din uppfattning?

Annonser

One thought on “Den objektiva bilden

  1. Pingback: En liten repetition i fotoskolan | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.