Fotografera en känsla

Jag diskuterade en gång bilder med en kollega, som menade att en bild var onödig, för alla i målgruppen visste ändå hur den avbildade personen såg ut.

Nu är ju det där att visa hur någon eller något ser ut bara en av många uppgifter en bild kan ha. Själv har jag jobbat en del med såna bilder till bruksanvisningar och liknande, men det är kanske inte den typ av bilder som får din passion för fotografi att blomma ut.

Vanligare är att bildens uppgift är att förmedla en känsla eller ett intryck. Det sägs till och med att en del duktiga porträttfotografer får med modellens själ i bilden. Det kan förstås diskuteras, men bilder spelar ofta i en annan division än texter. De handlar inte så mycket om logik och förnuft. De går direkt på ”magkänslan”.

dscf5159_raf_shotwell_modified

Sen kan det förstås gå snett när bilden går från sändare till mottagare. Jag försöker förmedla en känsla av tidig vår, där fåglarna kvittrar, kvicksilvret stigit över nollpunkten och solen skiner. Men du som tittar på bilden kanske blir förbannad över att ingen fixat dräneringen på parkeringen utanför jobbet. Det finns en sändare och en mottagare och som i all annan kommunikation kan det bli fnurror på tråden.

Ska du lägga upp din gamla sunkiga soffa på Blocket vill du förstås förmedla en känsla av att den soffan är den idealiska platsen för ”mysiga hemmakvällar”, eller vad det nu brukar heta nuförtiden, och inte känslan av att du precis skaffat en betydligt mysigare soffa och nu vill bli av med fanstyget, helst i går.

Reklamens bilder brukar förmedla känslan av att ditt miserabla gamla liv skulle vända till framgång i kärlek, sällskaps- och arbetsliv om du bara köpte nya jeans, eller en coolare bil. Bilder är väldigt starka i sin påverkan och vi går på det gång efter gång trots att förnuftet fattar att det är bluff.

Om jag säger ”känsla” så tänker du nog nästan automatiskt på mysiga och romantiska känslor, sommar och lata dagar och hela konkarrongen.

Inget hindrar att du i dina bilder förmedlar sorg, äckel, depression, förnedring eller aggresion — sen får du kanske fler ”gilla” på Facebook om du postar bilder på rosenknoppar och gulliga kattungar, men det är inget mått på bildens kvalitet. Tillvaron har många svarta sidor som förtjänar att fångas på bild.

Du har precis varit med om en smygpremiär på Nya fotoskolan. Tids nog kommer vi att prata om kameror, skärpedjup, bländare och slutartider, men det där tekniska är bara verktyg för att fånga den rätta känslan i bilden.

Häng på! Du kommer att vara en märkbart bättre fotograf innan sommaren!