Eskil Erlandsson, IKEA och hästskandalen

dsc_6097.nef_XHVOSW

Svänger förbi IKEA på vägen hem från jobbet och noterar att parkeringen nästan är tom. Om detta är en reaktion på att IKEA nu slutat sälja köttbullar med hästkött vet jag inte. Annars var ju köttbullar från IKEA något av en svensk nationalsymbol.

IKEA har alltså stoppat köttbullsförsäljningen i femton länder sedan hästkött hittats i förpackningar märkta Made in Sweden. Om det är svensk råvara som använts framgår inte. Vad som händer med förtroendet för möbeljätten återstår att se, men på parkeringen i Kalmar var det glest.

Det börjar verkligen bli dags att få lite ordning och reda på hantering och märkning av livsmedel. Vi vill veta vad livsmedeln innehåller och varifrån råvarorna kommer. Inte bara från vilken land utan från vilken gård. Hur svårt ska det vara, Eskil Erlandsson?

Läser i DN att det råder  kaos med leveranserna till de offentliga köken på skolor och vårdinrättningar. Även om man beställt en viss vara ersätts den ensidigt av grossisten med något annat, ofta av sämre, eller i alla fall mindre väldokumenterad kvalité. Kommuner och landsting är stora kunder och måste kunna ha bättre pli på sina leverantörer. Det är skattepengar man handlar för.

I slutänden handlar det här nog om att mat ska vara god, vällagad och näringsrik. Den måste få kosta en slant och kan kräva en smula kunskap och omsorg och den blir nästan alltid bäst om den tillagas där den ska ätas, strax innan måltiden.