2X svartvitt — Nick Brandt på Dunkers och Gunnar Smoliansky i Hishult

Det slumpade sig så att jag såg två fotoutställningar i helgen. Båda svartvita, men här slutar likheterna.

Nå, det där med slumpen var väl en sanning med modifikation. Att vi kom att se Nick Brandt på Dunkers i Helsingborg  låg det en viss konspiration från min sida bakom, men att vi stannade till på Konsthallen i Hishult och att det även där visades svartvitt foto av Gunnar Smoliansky var en slump.

Nick Brandt visar nära porträtt av elefanter, lejon och andra afrikanska djur. Porträtten är i monumentalt format. Jag säger porträtt, för han använder inte långa teleobjektiv som vanliga naturfotografer utan ser till att komma verkligt nära och använder normalobjektiv eller porträttglugg och får på så vis med mer av djurens miljö.

dscf5115_1_modified

Det är fullt med folk och många av utställningsbesökarna är barnfamiljer. De mindre utställningsbesökarna försöker klappa djuren genom glaset medan några av de mer vuxna diskuterar skärpedjup.

dscf5114_1_modified

Smolianskys bilder är i mindre format och motiven är mer vardagliga. Många av bilderna gör konst av det vi andra inte ens ser. Tidsmässigt rör vi oss från femtiotalet fram till nutid. Geografiskt håller vi oss mest i Stockholm.

dscf5125_modified

Det var mer folk i Hishult än vad bilden ovan antydde, men inte riktigt så vimligt som i Helsingborg.

Jag rekommenderar dig att se båda de här utställningarna, men utställningen i Hishult fortsätter bara till 3/3, så det är lite brådis. Måste du välja en så är Brandts häftigast, men Smoliansky har nog större potential att inspirera dig som fotograf.

dscf5126_modified

Båda förtjänar att visas av någon konsthall eller något muséum här på ostkanten. Över huvud taget visas det för lite fotografi här.

Annonser