Linux är verkligen olika

Det slog mig när jag kollade på den senaste filmen om Ubuntu, samtidigt som jag satt och pillade med min hallonpaj att Linux verkligen kan vara olika saker för olika människor — ja till och med olika saker för en och samma person i olika roller.

Wordcloud 2013-02-20 19:05:36

Ubuntu och Raspbian är riktigt nära släkt. Det är inte bara att båda är baserade på Linux utan de bygger på samma smak av Linux (eller distribution som vi brukar säga) nämligen Debian. Ändå är de så otroligt olika.

Ubuntu är grafiskt välputsat och välpolerat och riktar sig till vanliga användare, som surfar, mailar, chattar, tittar på film, skriver uppsatser, räknar på hushållsbudgeten och fixar med sina digitalbilder och som struntar blankt i hur datorn fungerar — bara den gör det.

Rasbian är bara för den tekniskt intresserade, som verkligen vill lära sig hur datorn funkar och som beväpnat sig med rätt mycket tålamod. Det finns visserligen en grafisk miljö, men den är så begränsad att du väldigt snart måste ge dig in i kommandoläget för att verkligen uträtta något.

dsc_6036.nef_LG80SW

Ubuntu finns nu inte bara för vanliga datorer utan också för telefoner och så kallade tablets, alltså surfplattor.

Raspbian kör du på den lilla Raspberry Pi, som visserligen är en väldigt kul leksak, men som i likhet med Meccano eller LEGO sällan är det man bygger den färdiga lösningen på. Däremot kan du testa idéer och utveckla saker och ting eller bygga en egen grej som du inte hittar i affären.

Ubuntu kommer fulladdad med program för vardagssysslor och nöjen. Raspbian kommer med en massa programmeringsverktyg och programspråk.

Samtidigt märker man förstås släktskapen och det du lärt dig på hallonpajen kan du nästan alltid ta med dig till Ubuntu, eller för all del till Mac (även om släktskapet här är mer avlägset).

Tycker du att Raspberry Pi verkar för krånglig borde du nog testa Ubuntu i stället. Det är bara att ladda ner och köra, sen bara fungerar det.

Annonser