Snacka med din hallonpaj (10) — Shellskript, är det bensin i?

Okej, jag vet att det blev lite mycket för er som inte är så inne i linuxtugget när jag presenterade fotoramen alldeles nyss. Jag ska försöka förklara lite steg för steg och först det där med shellscript

dsc_6028.nef_EXD6RW

När du har skrivit kommandon till hallonpajen har du jobbat i ett skal (shell på engelska). Det vanligaste skalet på linuxdatorer heter bash och det är även standardskal i Raspbian.

Skalet är ett sätt för användare att kommunicera med operativsystemets inre, kärnan. Kärnan pratar man aldrig direkt med. För övrigt är det i strikt mening bara kärnan som är Linux, men i dagligt tal kallar de flesta rubbet för Linux.

Men skalet är också ett programspråk. Skriver du ett kommando i en texteditor och sparar filen så har du nästan skrivit ett program. Det är bara ett par saker som fattas. Den första raden i ett shellskript ska tala om för datorn att det just är ett shellskript. Det gör man så här:

#!/bin/bash

Sen måste man göra filen körbar och det kan man exempelvis göra så här:

chmod a+x myfirstscript

Det sista är att du av säkerhetsskäl inte utan vidare kan köra program som ligger och skräpar i din hemmakatalog. Antingen flyttar du det till någon katalog som pekas ut i din PATH exempelvis /usr/local/bin eller också startar du det på ett litet specialsätt genom att skriva ./ framför namnet.

./myfirstscript

Testa till exempel att skriva in detta i en editor.

#!/bin/bash
echo "Hello, world!"

Gör filen körbar och starta med ./namn

Shellscript är kanske inte det coolaste programspråket som finns, men det är ju rätt smidigt att lära sig både ratta en dator och programmera samtidigt.

Känner du att du skriver samma kommandon gång på gång kanske det är smartare att spara dem i en fil och då har du ett skript. Svårare än så behöver det inte vara.

Så, nu kan du alltså programmera din hallonpaj också!

Annonser