Det kan bli regeringsskifte

SvD presenterar idag en opinjonsundersökning där både Kd och C hamnar under fyraprocentsspärren och där det lär bli knepigt att bilda regering utan Mp.

Miljöpartiet blir tredje största parti och vem som än ska bilda regering så krävs deras stöd. De lär kräva både regeringstaburetter och politiska eftergifter för att gå med på det.

Centerns miljömedvetna, men traditionella landsbygdsväljare har uppenbarligen tappat tålamodet, och det kan man förstå. Centern har svikit eller underpresterat i de frågor där deras väljare bryr sig samtidigt som de laborerat med lite mer udda frågor som månggifte, som attraherar betydligt färre.

Sen må man förstå om kristna väljare som uppskattar konst och litteratur tröttnat på  det kulturföraktande Kd. Deras tålamod har varit änglalikt, men nu är det tydligen slut.

Socialdemokraterna blir det största partiet, men 31,3% är inga siffror att yvas över. Partiet är nog lite kluvet mellan att försöka återvinna traditionella s-väljare och att hitta nya. Samtidigt kan man inte låsa sig för mycket, för regeringsbildande lär kräva bildande av en rödgrön allians. En knepig ekvation.

M + Fp får förstås inte ihop någon majoritet. SvD spekulerar om att de skulle kunna flörta med Mp

Ökningen för Sd har stanant av och partiet backar. Eftersom ingen med politisk självbevarelsedrift vill ta i de omstylade gamla skinheadsen med tång är en röst på Sd i praktiken bortkastad.

Jag kan tänka mig att Mp kan komma att stärka sin ställning ytterligare innan valet om inte regeringen börjar ta miljöpolitiken på allvar och om inte s skaffar sig en tydligare miljöprofil.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-vaxer-kan-bli-kungamakare_7920822.svd

5 tankar om “Det kan bli regeringsskifte

  1. Intressant spekulation. Den övergripande frågan är dock huruvida ett regeringsskifte verkligen ändrar något i en demokratur.

  2. Vet inte riktigt vad du menar med ”demokratur”. Antar att du syftar på att många beslut fattas i näringslivets styrelserum och ännu fler på en opersonlig global marknad. Givetvis är det så, men balansen mellan dessa krafter och politiken är inte av Gud given. Politiken har en längre tid skänkt bort sin makt, sålt ut och avreglerat. Det måste inte vara så.

  3. Vilhelm Mobergs samhällskritik från 60-talets Sverige är en av mina utgångspunkter rörande funderingar kring dagens Sverige. Hans kritik då handlade bl a om den tilltagande rättsrötan såväl som att Sverige och vår demokrati antagit formen av demokratur. ”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.” – Vilhelm Moberg. Mot bakgrund av de egna livserfarenheterna, upplevelser såväl de egna funderingarna konstaterar jag, att Sverige i det närmsta får anses vara en fullgången demokratur. Beträffande makt används den oftast och vanligtvis till att genomdriva ogenomtänkta och dåligt förankrade beslut, sällan till gagn för människan över tid. Det gäller företag såväl som inom politiken.

  4. I dag är yttrandefriheten närmast total. Nästan vilka rännstensuppfattningar som helst släpps fram i kommentarsfält och på sociala medier.

    Sextiotalets media var också väldigt hovsamma mot kungahus, politiker och myndigheter i dag leder minsta tveksamhet till en ”affär”. Media är betydligt mer fristående och granskande. Dock kan det ibland saknas proportioner. En toblerone blir ett jävla liv, 89 bortslarvade miljarder förbigås med relativ tystnad.

    Mobergs iakttagelser kan ha stämt på sextiotalet, men idag är det långt ifrån.

    Sen kan jag hålla med dig om att makten ofta används till att driva igenom ogenomtänkta beslut, både i företag och i politiken, men vi har i alla fall mekanismer som ska förebygga, kontrollera och ge insyn även om de inte fungerar fullt ut.

Kommentarer inaktiverade.