Snacka med din hallonpaj (8) — jobba med filer och mappar

Då var det dags att börja skapa flytta och ta bort filer och mappar i hallonpajen. Glöm inte varningarna från det förra avsnittet. Det du gör är på allvar.

För att minska riskerna att du ska råka ställa till något skapar du en labbmapp. Förvissa dig först att du inte har någon mapp som heter så.

Screenshot from 2013-02-16 18:43:50

Kommandot mkdir skapar mappar (make directory). mkdir labbmapp skapar alltså en mapp som heter labbmapp. Skapa en mapp labb inuti den första. Kommandona ls och cd bör du vara bekant med från tidigare avsnitt https://svar42.wordpress.com/2013/02/10/snacka-med-din-hallonpaj-2-ls-cd-och-pwd/

Kommandot touch kan bland annat användas för att skapa tomma filer. Vi skapar tre stycken touch äpplen päron bananer.

Screenshot from 2013-02-16 18:44:28

Vi går till mappen ovanför cd ..

Kommandot cp (copy) kopierar i normalfallet filer, men kan med optionen -r förmås att också kopiera mappar och deras innehåll.

Screenshot from 2013-02-16 18:44:56

Kommandot mv (move) kan både användas för att flytta en fil från ett ställe till ett annat och för att döpa om en fil vilket vi gör i mv äpplen grapefrukter. Vi övar mer på cp. Här flyttar vi en fil från mappen labb2, som ligger i samma mapp som den aktuella (../) och lägger den i den aktuella mappen (.) med kommandot cp ../labb2/äpplen .

Screenshot from 2013-02-16 18:49:38

Vi städar nu efter oss. Kommandot rmdir kan ta bort en mapp, men bara om den är tom. Vi tar först bort alla filer (*) i mappen labb med kommandot rm (remove),  rm labb/* Därefter kan vi ta bort mappen med rmdir labb

* funkar i många olika situationer. Ensamt expanderas det till alla filer. *.jpg expanderas till alla filer med extensionen .jpg, men exempelvis inte .png eller .nef. b* expanderas till allt som börjar på b, som bananer och blommor, men inte citroner eller äpplen. Vill man matcka exakt ett tecken använder man ?

Sen provar vi någonting lite mer wild and crazy. rm -rf käkar allt också mappar i mappar i mappar med en massa innehåll. Det gäller att ha tungan i rätt mun, råkar du få ett mellanslag mellan labb2 och / tar du först bort mappen och sen rubbet i hela datorn.

Ett sätt att jobba både säkrare och bekvämare är att låta skalet fylla i namn på kommandon, filer och mappar. Tryck på TAB efter att ha skrivit första bokstäverna…

dsc_6028.nef_EXD6RW

TAB är tangenten med pilar, till vänster om Q. Du kan också redigera kommandoraden och återanvända kommandon. Prova piltangenterna!

Har du börjat tjuvträna på Emacs, så ska du veta att de vanligaste tangentbordskombinationerna där också fungerar på kommandoraden!

Glöm nu inte att kolla manualen för de här kommandona. De kan förstås mer. man touch osv