Brunte till middag — är det så fel?

brunte

Veckans skandal har ju varit hästköttet som blandats in i diverse färdigmat, men är det så fel att äta hästkött?

Ingen har vad jag sett påstått att hästkött skulle vara ohälsosamt. Tvärt om är det tydligen uppskattat och dyrt i flera västeuropeiska länder.

Naturligtvis är det alltid fel att luras. Påstår man att en vara innehåller nötkött ska den också göra det. Här är det motiverat med kontroller och analyser. Bedragarna ska inte få härja fritt. Det är något sjukt när matvaror körs runt med lastbil kors och tvärs genom Europa, så att kontroll och ansvar försvinner. Som konsumenter bör vi kräva att få veta från vilken gård köttet kommer och hur djuren har haft det.

Däremot kan vi konstatera att hästar liksom kor betar och håller landskapet öppet. Fler och fler håller häst för ridning och travsport och då vore det väl slöseri att inte ta vara på köttet.

Möjligen är hästar också mer klimatsmarta än kor. Kor är ju kända för att fisa ut växthusgasen metan vilket är ett problem. Hur är det med hästar? Tror inte dessa är lika skadliga för klimatet.

horses

Kanske borde Brunte ta sin plats på menyn helt öppet?

Sen känner väl många av oss en kulturell motvilja mot att äta hästkött, men det var ju inte så länge sedan svensken i gemen vägrade äta svamp och kräftor. Det är kanske dags för hästen att ta sin plats på menyn öppet och ärligt?

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hastkott-en-delikatess-for-en-del_7920254.svd

 

Annonser