Snacka med din hallonpaj (6) — läs manualen, googla och få hjälp

Nu undrar du förstås vad mer man kan göra med kommandon som grep och wc, och vilka fler kommandon det finns till Raspbian. Den här serien kommer säkert att fortsätta, men det finns fler informationskällor

dsc_5777_nef_shotwell_modified

Innehåller tjock manual!

Först och främst innehåller din lilla hallonpaj en väldigt fyllig manual. Den skulle säkert fylla åtskilliga helryggspärmar om du fick för dig att skriva ut den. I stället läser du den från terminalen med kommandot man.

Screenshot from 2013-02-13 19:38:14

Kommandot man wc visar dig manualen för kommandot wc.

Screenshot from 2013-02-13 19:37:08

Du bläddrar med nedåtpil och uppåtpil (eller hela sidor med F och B) och avslutar med Q.

Screenshot from 2013-02-13 19:44:09

man -k söker efter manualsidor som matchar ett visst ord och med man -k -s1 begränsar du dig till manualer om vanliga användarkommandon.

Språket i manualen kan kännas lite kortfattat och kryptiskt för nybörjaren, men kämpa på och försök begripa. Tids nog börjar du förstå hur du läser den.

Linux är också ett av de ämnesområden som är mest beskrivna på Internet, så en enkel Google-sökning brukar ge fylligt resultat.

Screenshot from 2013-02-13 19:45:45

Ofta är de texter du hittar på Internet lite mer nybörjarinriktade och innehåller mer av de konkreta exempel du behöver för att komma igång, medan man-sidorna som regel är mer fullständiga.

Det finns också ett stort antal forum, mailinglistor och chatkanaler du kan vända dig till för att få hjälp, men det hör till god ton att du först försökt läsa den inbygda manualen, googlat ordentligt och verkligen försökt lösa ditt problem på egen hand innan du upptar andras tid med dina bekymmer. Var också noga med att vända dig till rätt ställe och att beskriva ditt problem väl. Läs även: Om att uppföra sig på nätet

dsc_6016.nef_YXWASW

Är du otålig i din jakt på fler kommandon kanske du skulle kolla upp min Fusklapp till Linux. Den har visserligen några år på nacken, men det mesta bör funka på din Raspberry Pi

Annonser