Snacka med din hallonpaj (1)

Jag sa att du borde lära dej snacka med din hallonpaj med ord. Det bör du, men den lilla rackaren har ett lite udda ordförråd. Du får lära om.

Hallonpajen förstår ord som ls, pwd, cd, man, less, mkdir, sudo, rmdir, rm, mv, cp, tar, grep, sed, awk, cat, chmod, chown, ps och kill. Du får jobba lite för att lära dig.

Den förstår också ”meningar” som kill $(ps ax | grep emacs | awk ‘{print $1}’), men du kommer rätt långt även innan du kan formulera sådana meningar.

dscf5014_raf_shotwell_modified

Du börjar nog inse att det här är lite som att  spela gitarr eller hoppa höjd. Vill man bli bra, eller i alla fall hyggligt bra måste man träna.

En tröst är att när du väl har lärt dig kan du prata med nästan nästan alla sorters datorer från pyttedatorn som är inbyggd i diskmaskinen över webbservern på jobbet till superdatorer som simulerar okända elementarpartiklar. De enda som avviker är väl egentligen Windows. Nästan alla andra datorer kör någon form av Linux eller Unix och pratar så här, jo det gällde även Mac.

Kör du Windows till vardags kan du fjärrstyra  din hallonpaj med ett program som heter Putty. Kör du Mac eller Linux fjärrstyr du med ett kommando som heter ssh. En av de stora finesserna med att prata med sin dator med kommandoraden är att det funkar lika bra om den är långs borta eller står i en kall och bullrig serverhall.

Det här är bra hjärngymnastik och du skaffar dig en förståelse för hur man manövrerar de riktigt coola datorerna och har gjort sedan sent sextiotal.

Nå, Silicon Graphics hade ett lite mer filmmässigt användargränssnitt, men i praktiken rattade man oftast deras datorer precis som hallonpajen. Behöver jag nämna att dinosaurierna var datoranimerade.

Okej, jag har inte hunnit bli så konkret. Du har inte fått lära dig vad de där orden betyder, när man använder dem och vad hallonpajen kan tänkas svara. Du får ha lite tålamod, det kommer en fortsättning…

Annonser