En stor stark!

dsc_5907.nef_V6Z5RWb— En stor stark försöker jag säga, men musiken i lokalen är för hög, så bartendern kan inte höra. I stället måttar jag med armarna, som den värsta storfiskaren och spänner sedan mina taniga biceps, som om jag hängde på gym oftare än vid tangentbordet, för att med teckenspråk antyda vad det var jag ville ha. Efter några försök fattar bartendern galoppen och häller upp min bira.

Det är knepigt med teckenspråk. Ska jag beställa en liten Pilsner Urquell, en stor Guinnies, en skål med chilinötter och en tallrik med små korvar eller rent av fråga om stället har någon India Pale Ale, måste jag använda ord, och det är så vi människor oftast kommunicerar med varandra. Med ord.

Så har människor och datorer också kommunicerat med varandra för det mesta också. Så kom någon på att använda teckenspråk i stället. Peka, klicka, dra och det funkar riktigt bra för det mesta. I alla fall till enkla saker. Så bra att Apple ett tag tog bort möjligheten att ”prata” med datorn och så bra att Microsoft länge lät sin kommandotolk förbli på nästan samma museala nivå som på den gamla DOS-tiden.

Screenshot from 2013-02-09 15:59:41

Linux och Unix har i alla tider hållit fast vid möjligheten att ”prata” direkt med datorn och den möjligheten har utvecklats och förfinats under årens lopp. Raspbian, det vanligaste operativsystemet på Raspberry Pi, tillhör den familjen och går sålunda att prata med med ord. Nu har också Apple återinfört terminalen, för det är ju faktiskt sedan ett antal år tillbaka någon sorts Unix på deras datorer också. Microsoft har vaknat till och moderniserat sina kommandoverktyg.

Samtidigt har ”teckenspråket”, möjligheten att med ikoner, kryssrutor och liknande verktyg förfinats. I moderna linuxvarianter, som Ubuntu, kan man utföra alla normala vardagssysslor med grafiska verktyg. Detta till glädje för alla som inte vill lära sig prata med datorn. De grafiska verktygen funkar så bra att en och annan missar att det också finns ett annat, kraftfullare sätt att arbeta med sin dator.

Jag skriver ”kan utföra” och ”normala vardagssysslor”. Vill man jobba snabbare och effektivare och göra coolare saker behöver man ofta ta till terminalen. Likaså öppnar terminalen möjligheter att automatisera tråkigt jobb och att fjärrstyra datorn när du är någon annanstans.

Folk som jobbar på coola ställen och gör coola saker med coola datorer, från NASA till Pixar, från Google till CERN kan redan det här och gör det med självklarhet dagligen — ett skäl till att de jobbar där de gör!

Du som bara surfar, mailar och ordbehandlar vid din dator behöver antagligen inte bry dig, men du som har ett genuint intresse för datorer, jobbar med datorer eller funderar på en sådan karriär bör öppna ögonen för hur man använder ord för att kommunicera med sin dator.

dsc_5883_nef_shotwell_modified

För inte så länge sedan var datorer i den här klassen skitdyra och fanns nästan bara på de stora universiteten och på storföretagens forsknings- och utvecklingsavdelningar. Vi andra fick hålla tillgodo med sämre doningar.

Nu är de här kunskaperna tillgängliga för alla. Det är bara att skaffa en liten hallonpaj, alltså Raspberry Pi, för några hundringar och börja öva. Snacka om folkbildning!

Läs också: http://www.cryptonomicon.com/beginning.html

(Uppdaterat från: http://ubuntufranborjan.wordpress.com/2010/06/27/ta-kommandot-terminalen-fran-borjan-1/)

Annonser