Välj ett lättare lösenord

Internet är fullt av allsköns tjuvar och bedragare, så det gäller att ha ett bra lösenord, egentligen bör du ha flera, men jag kommer till det.

Riktigt dåliga lösenord är 12345 och qwerty, alltså flera tangenter i rad liksom favoriterna sommar, blomma och password.  Dåligt är förstås också alla ord som har en koppling till dig, ditt bilnummer, ditt personnummer dina barns namn, ditt yrke, dina älskades namn, dina hobbies osv.

Faktum är att alla ord som står i en ordlista (på något språk) är dåliga som lösenord — förklaringen till detta är såpass lång så den förtjänar en egen bloggpost, till dess får du tro mig.

IMG_1216_modified

Lite bättre är lösenord som hx9rUm%, alltså en slumpvis sträng med små och stora bokstäver och specialtecken, men med dagens kraftfulla datorer är också ett sådant lösenord rätt lätt att knäcka samtidigt som det brukar vara svårt för mänskliga hjärnor att komma ihåg.

Att det är svårt att komma ihåg leder till den andra dödssynden med lösenord det vill säga att man skriver upp det någonstans. Även om de flesta idag lärt sig att inte vara så indiskreta så att de har lösenordet på en notislapp på skärmen är det fler som har dem under tangentbordet eller i höger skrivbordslåda vilket inte heller det är så smart.

Bra lösenord är riktigt långa, då blir de en utmaning att knäcka också för moderna datorer, samtidigt är de lätta att komma ihåg.  Det låter omöjligt, men ta en helknäpp mening som Kossan rullar uppför!. Visualisera den meningen i huvudet och försök sedan glömma den!

Nu finns det system som inte tillåter mellanslag, som mobbar svenska tecken eller som kräver siffror, men prova då någonting i still med Ko22anrullaruppfor!

Du ska förstås använda din egen knasiga fantasi och inte återanvända exempelen ovan eller från någon annan kurs, lärobok eller artikel.

Även om du har ett riktigt bra lösenord riskerar det att komma på avvägar, så helst borde du ha separata lösenord till allt. För de flesta av oss är det inte realistiskt, men ha i alla fall inte samma password på jobbet som du har till diverse forum, webbsidor osv på nätet. Lösenord från såna ställen kommer regelbundet på vift.

Annonser

One thought on “Välj ett lättare lösenord

  1. Pingback: Snacka med din hallonpaj (3) — Nu med Dunderhonung | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.