Att arrangera och planera är inte samma sak

Inlägget om planerade bilder ledde till lite missförstånd…

Att arrangera en bild betyder att man utifrån en bildidé bygger upp någonting som man sen plåtar. En klassiker är gruppfotot utanför skolan eller framför fotbollsmålet. Betydligt enklare och mildare är att dra fram den du ska porträttera till ljuset vid fönstret och att se till att bakgrunden är vettig där. Betydligt mer arrangerad är ett stilleben, där du ställer upp en massa prylar bara för att fotografera dem.

För att inte tala om mode- och reklambilderna, där man först fixar en skitsnygg modell, åker iväg till Långtbortistan, där det finns en speciellt magisk gränd, där man spärrar av trafiken, sminkar och fixar hår, ljussätter och sen, tar bilden och  trots att allt var perfekt sitter i dagar och photoshoppar.

Stilleben

Stilleben

Planerad och arrangerad

Naturligtvis kräver de här arrangerade bilderna en del planering. Modebilden till och med en attans massa planering innan man fått fram en bildidé, en modell som passar, en location, raggat upp alla som behöver hjälpa till. Planering, planering, planering!

Men också betydligt mer spontana bilder kan enligt min definition vara planerade. Ska du gå på konsert,  vet du att det kommer att vara bökigt att komma tillräckligt nära artisten för en närbild. Kanske kan du övertala nån att få plåta från diket? Fixar du att hålla ditt tele stilla nog? Stativ kan du nog glömma! Du har gjort halva plåtningen när du packar fotoväskan. Sen är det bara att ösa på, byta minneskort och ösa på igen.

dsc_0692_ändrad

Planerad, men inte arrangerad

Ska du gå på något annat arrangemang kan du på motsvarande sätt tänka igenom jobbet innan, kanske besöka platsen… Var får du en bra vinkel? Kan du göra dig fri och hitta en alternativ vinkel? Vilka gluggar behöver du? Själv kör jag ibland telet (eller något annat specialiserat objektiv) på systemkameran och tar resten av bilderna med min kompaktkamera.

Över huvut taget att du ger dig ut på något ställe bara för att fotografera innebär att du har planerat något. Planen kan visserligen vara rätt luddig, men du är på jakt efter vårblommor, roliga gubbar, vackra hus eller vad det nu kan vara.

Kanske är det lättare att tala om ett fotografiskt uppdrag, om man då tillägger att uppdraget inte måste vara betalt. Det kan mycket väl vara bilder du tar gratis åt en polare eller sådana du själv behöver till Facebook.

Slump och improvisation spelar ofta sin roll, men det blir lättare att ta vara på slumpen och improvisera sig ur jobbiga lägen om man har planerat lite först.

Annonser