Prova med en större bländare…

”Prova med en större bländare”, säger den erfarna fotografen till nybörjaren. Men vad menas? Fotospråket är ofta dubbeltydigt.

Menar han en större bländaröppning eller ett större bländartal, det är nämligen helt olika saker.

Bländaren är ett hål inne i objektivet, vars storlek kan varieras. Den motsvarar ganska precis pupillen i ögat. Bländaren reglerar hur mycket ljus som ska komma in till den ljuskänsliga sensorn inne i kameran, men bländaren påverkar också bilden kreativt och kvalitetsmässigt, mer om detta nedan.

dsc_4822_modified

Stor bländaröppning, bländare 4. Lägg märke till det sexkantiga hålet.

dsc_4825_modified

Liten bländaröppning, bländare 22.  Bländaröppningen är den lilla vita sexkanten.

Man behöver inte direkt vara något mattesnille för att veta att 22 är större än 4, men det gäller bländartalen. Ser du på bliderna är bländaröppningen 4 mycket större än bländaröppningen 22.

Om jag förstått rätt är bländartalen bråktal egentligen, bara det att man oftast bara får plats med siffran där nere i nämnaren, 2.8. 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, men skit i matten nu, vi ska inte konstruera objektiv, bara använda dem.

Jag sa att bländaren också påverkar bildens uttryck och kvalitet…

Stor öppning, (litet bländartal)  gärna ”full glugg” ger kort skärpedjup, suddig bakgrund, vackra oskärpecirklar kring ljusskällor som du inte har fokus på. Populärt till exempelvis porträtt.

dsc_4828_modified

Full glugg, objektivets maximala bländaröppning.

Stänger du igen bländaren ordentligt får du maximalt skärpedjup och i många fall bra skärpa från förgrunden helt nära kameran ända bort till horisontens oändlighet. Den här inställningen brukar vara användbar till landskap.

Rent tekniskt presterar de flesta objektiv bäst om man bländar ner dem lite sådär lagom. Skillnaderna är ofta störst med lite billigare objektiv, men gäller i princip också för många av de dyraste proffsobjektiven. Både de största och de minsta öppningarna kan inverka menligt på den tekniska kvaliteten, men nu snackar vi finlir som du kanske inte märker ändå.

Bländarens påverkan på skärpedjupet är emellertid någonting som du verkligen märker och kan använda kreativt i dina bilder.

När du säger ”större bländare”, menar du då bländartalet eller bländaröppningen?

Annonser

One thought on “Prova med en större bländare…

  1. Vill man ha en ännu större bländaröppning än vad standardobjektivet kan erbjuda kan man, om man har systemkamera, investera i ljusstarkare objektiv. Oftast är dessa mycket dyra och dessutom rätt tunga, men i bränvidderna 35 och 50 mm brukar de vara klart överkomliga. Själv har jag en femtimillimetersglugg som är väldigt trevlig bl a till porträtt.

Kommentarer inaktiverade.