Heta känslor vid fågelfotografering

Jag läser i de lokala bladen att det kan gå hett till vid fågelfotografering. Om jag förstått rätt har en yngre kvinna försökt fotografera fåglarna i ett skäggdoppingbo. En man observerade det hela och försökte avstyra fotografering för att undvika att fåglarna skulle störas i den känsliga häckningstiden.


Det är kul att försöka fånga fåglar på bild, här kungsfågel.

Hur det sedan gått till verkar det råda oenighet om. Kvinnan hävdar att hon fått blåmärken och förstörda prylar. Mannen säger att han förhindrat jaktbrott. Tingsrätten har lite att fundera på. Jag har inte läst förundersökningen och tänker inte vidare kommentera det enskilda fallet. Däremot kan man fundera lite över det generella.

Det är kul att försöka fånga fåglar på bild, men det får inte gå ut över fåglarna och deras överlevnad. Att fotografera fåglar vid boet kan göra det. Det är lätt att skrämma bort en ruvande fågelförälder eller att skrämma en matande förälder, så att den inte vågar sig fram till ungarna. Det är också lätt att visa vägen för kråkor och trutar som gärna vill ha fågelungar på menyn. Därför fotograferar man numera nästan aldrig fåglar vid boet och det är numera mycket sällan man ser att sådana bilder publiceras.

Även utanför boet och utom häckningstid vill man undvika att störa fåglarna, både för deras egen skull och för att kunna få fler och bättre bilder. Med ett långt teleobjektiv är det lättare att hålla sig på behörigt avstånd och ändå få bilder. Sen inbillar i alla fall jag mig att man med lugna rörelser och klädsel i naturnära färger minskar risken att störa.

Sen skadar det nog att lyssna på och ta lärdom av andra med mer erfarenhet.

 

2 tankar om “Heta känslor vid fågelfotografering

    • Jo, jag misstänker att just den delen mer är mode än vetenskap, men en människa i ett gömsle accepteras ju ofta…

Kommentarer inaktiverade.