Åtta tips för att återfå inspirationen

Ibland får jag lust att lägga in kameran i nån garderob, när jag märker att dagens bilder är lika tråkiga som gårdagens. Jag har haft såna garderobsperioder, men jag har också lärt mig några knep för att undvika dem eller i alla fall att komma igenom dem

Men först några ord om inspiration. Själva ordet förutsätter att det finns någon helig ande som kan komma och ta sitt bo i dig. Är du inte så där överdrivet religiös, eller rent av inte alls, kan det ju vara svårt att köpa. Själv vill jag nog snarare beskriva det som ett tillstånd då något är kul och lagom utmanande.

Nå, vad kan man göra för att få tillbaka inspirationen?

  1. Se andras bilder — det kan vara fotografier, målningar eller något annnat. Gå på konstmuseer och gallerier, bläddra i fotoböcker på biblioteket, surfa på bildsajter på Internet. Ibland blir du säkert nedtryckt av hur fantastiska bilder andra kan göra, men inte sällan ser du att det de stora och berömda gjort är ganska enkelt.
  2. Läs handböcker — det finns gott om fotoböcker som lär ut fotografins teknik, tipsar om utrustning, komposition osv. Att läsa någon sådan bok brukar ge nya kunskaper och infallsvinklar.
  3. Res — du behöver inte fara till andra sidan jordklotet. Ta bussen till ett annat bostadsområde! Ta en dagsetapp på närmaste vandringsled! Gå runt en timme i stans industriområde!
  4. Avsätt tid — det är för de flesta av oss sällan man lägger tid på att bara fotografera, i stället försöker du smyga fram kameran medan du är på familjeutflykt eller gör något annat och resultatet blir ofta sisådär, samtidigt som du retat gallfebern på dina nära och kära. Se till att få i alla fall ett par timmar med bara dig och kameran ibland.
  5. Prova en ny fotografisk genre — Tar du mest familjebilder kanske du skulle prova på att plåta gamla industribyggnader? Naturfotografen kanske skulle hitta ny energi i att ägna en stund åt gatufoto osv. Ibland kan det vara så enkelt som att gå från färg till svartvitt — eller tvärt om.
  6. Nya prylar är en klassisk källa till inspiration. Tyvärr är det oftast inte helt billigt, men ibland kan hyggligt små investeringar göra rätt mycket för bilderna och framför allt för lusten att plåta. Nya program för att fixa med bilderna kan i alla fall vara gratis. Testa exempelvis Gimp och Hugin.
  7. Lomografera — skit i tekniken och den goda smaken. Tänk inte! Skjut från höften. Ta obegripliga bilder! Knäpp sneda bilder, korkade bilder. Ta bilder när och var som helst. Förvåna dig själv! ”Filmen” är gratis i den digitala världen, så vem bryr sig om du kommer hem med hundra knäppa bilder eller tusen.
  8. Fånga det unika just idag — kanske är det höstfärgerna? Kanske stormar det? Kanske är det en konsert eller idrottstävling? Lek att du är nyhetsfotograf och har i uppdrag att fånga dagens händelse. Ge dig inte utan att komma hem med i alla fall tio användbara  bilder.
  9. Visa dina bilder — skriv ut, beställ kopior, gör en fotobok eller posta bilder på Internet någonstans. Du måste förstås inte visa alla bilder — men var inte heller för självkritisk. Själv är jag med i två facebookgrupper där vi försöker posta en bild om dagen. Att få ett ”gilla” ibland är bra för egot.