Redigera din bild på fem minuter

På fem minuter kan du göra din bild  betydligt bättre. Du behöver ha bilden i datorn och GIMP installerat. Sen är det bara att köra!

Jag har i en tidigare artikel visat vad du kan uträtta. Det vi kommer att göra är att

 • Beskära bilden
 • Göra färgerna mustigare
 • Skala bilden till lagom storlek för Facebook eller din blogg
 • Göra bilden skarpare

Börja med att öppna bilden i GIMP

Antagligen kan du öppna bilden genom att högerklicka på den och välja att öppna den i GIMP. Funkar inte det på din dator, får du starta GIMP och öppna bilden inifrån.

GIMP startar

När bilden är öppen ser du ungefär detta. Det inringade är verktygslådan som du kommer att använda alldeles strax. Antagligen öppnas GIMP i flera olika fönster. Ett tips är att gå in i menyraden och i menyn Fönster välja Single window mode.

Börja med att beskära bilden

Leta upp beskärningsverktyget i verktygslådan och för muspekaren ungefär där du vill att ett hörn på bilden ska vara. Dra musen med knappen nedtryckt till det diagonala hörnet och släpp. Markeringen kan flyttas efteråt genom att dra i hörnen. Klicka i mitten när du är nöjd med utsnittet.

Du kan alltid ångra med Ctrl-Z

Klicka i mitten av bilden när du är nöjd

Gör färgerna mustigare

Det finns massor av saker du kan göra med ljus och färger i bilden men ett snabbt och enkelt sätt kallas överlagring. Gör så här:

Högerklicka på bilden och välj Lager –> Nytt från synlig. Du ser ingen skillnad ännu, men du har nu två likadana bilder ovanpå varandra.

Vid Läge (längst upp till höger hos mig i alla fall) väljer du nu Överlagring, som gör att de två bildkopiornas färger förstärker varandra. Blir resultatet för färgstarkt kan du justeran ner Opacitet  på raden nedanför tills det blir lagom.

Överlagring, längst upp till höger

I många fall kan det vara bra att platta ut bilden sen, så den består av ett lager igen. Bild –> Platta ut bilden, men det är knappast någon katastrof om du hoppar över det.

Skala bilden

Bildfiler direkt från kameran är för stora för att funka bra på Facebook, din blogg eller för att maila till en kompis. Du måste göra bilden mindre. Normalstorlek i min blogg är 500 pixel på bredden, men gör man bilden lite större går det att klicka upp en mer högupplöst variant. Mer än 2000 px på den längsta sidan brukar bara bli onödigt segt.

Högerklicka på bilden och välj Bild –> Skala bild. Skriv in önskad bredd och klicka i rutan för höjd eller tvärt om, så behålls bildens proportioner. Klicka sen på Skala.

Gör bilden skarpare

För att göra bilden skarpare använder vi ett filter med det knasiga namnet oskarp mask.

Högerklicka på bilden Filter –> Förbättra –> Oskarp mask

Du får prova dig fram med värdena på Radie, Mängd och Tröskelvärde. De inställda värdena var de jag fastande för idag. Klicka OK när du tror du är nöjd. Skärp bilden det sista du gör innan du sparar.

Glöm inte att det alltid går att ångra ifall du gör någon mindre lyckad ändring. Du kan ångra också förra och förrförra ändringen osv.

Egen stämpel

Själv brukar jag sätta en liten namnstämpel på mina bilder. Det kräver att man tillverkar en egen pensel till GIMP. Inte svårt, men jag tror det blir lite för mycket idag.

Spara och exportera

Nu är det dags att spara bilden. Bilder sparas i GIMPs eget format, vilket underlättar ifall du vill bearbeta bilden vidare en annan gång. Ska du använda bilden genast vill du säkert också exportera den som jpg eller png.

 • Arkiv –> Spara
 • Arkiv –> Exportera

Passa dig så du inte skriver över originalbilden. Välj ett nytt namn!

Första gångerna tar det här nog betydligt mer än fem minuter, men övning ger färdighet! Å andra sidan finns det tusen andara spännande saker kvar att experimentera med i GIMP, så du kan bli sittande i timmar.

Mer om GIMP och hur man jobbar i programmet hittar du nedan:

 1. Nästan nio tusen kronor att spara!
 2. Hämta GIMP och bekanta dig med programmet
 3. Bland pixel och megapixel
 4. Skala bilder — inte bananer – hur du anpassar bilderna till webben eller så du kan maila dem  till kompisen
 5. Beskär bilder med GIMP – många bilder blir bättre om du tar bort det som stör
 6. Rätta till sneda bilder med GIMP – ifall du inte lyckats hålla kameran rakt
 7. Har du missat Nya GIMP-skolan?
 8. Spara mer än arton tusen kronor med GIMP – avancerat knep inte minst för dig som plåtar höga hus
 9. Ta bort röda ögon med GIMP
 10. GIMP finns alltid till hands
 11. Automatiska filter fixar färgstick och kontrast
 12. Dags för skärpning! – hur man gör bilderna skarpare
 13. Dags för en liten summering
 14. Svartvita bilder
 15. Mera svartvitt — gör gamla bilder av nya
 16. Vi gräver i GIMPs verktygslåda.
 17. Frilägga en bild med GIMP – hur du “klipper ut” motivet från bakgrunden
 18. Skönhetsoperera bilden med GIMP – hur man tar bort acne, eller som här en soptunna.
 19. Egna penslar till GIMP
 20. Arbeta med lager i GIMP
 21. Snygga kurvor i GIMP – hur du justerar färgerna mer avancerat
 22. Inte bara GIMP
 23. Slät hud med GIMP

3 tankar om “Redigera din bild på fem minuter

 1. Tackar för denna delen.. 🙂 Aven gått igenom vissa äldre idag, med nöje.. Fråga: Rätta mig om jag har fel, men är inte Gimp ett av få program som har, i stort sett, fullt stöd för photoshops plugins (*.8bf med flera format)

  • Tack! Har själv inte använt några Photoshopplugins, däremot några GIMP-specifika, men efter lite googlande verkar det som om det kanske kan fungera. Frågan är hur bra och hur plattformsoberoende det blir. Men testa och rapportera!

 2. Pingback: Redigera bilder — är det någon idé? « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.