Ojnarebrottet — ekonomi på u-landsvis

Att kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland är fullständigt oacceptabelt utifrån Sveriges åtagande när det gäller artskydd och när det gäller att långsiktigt säkra vattenförsörjningen för Gotlands befolkning, jordbruk och sommargäster står klart för de flesta vid det här laget. Men om Nordkalk hittat något annat ställe? Hela Gotland är ju kalksten. Hade det då varit en bra idé?

Jag är inte så säker på den saken. Att gräva upp mineraler ur backen är ingenting vi hållbart kan hålla på med. Förr eller senare tar de slut eller blir i alla fall orimligt dyra och svåra att utvinna. Jag menar inte att vi bums ska stänga alla gruvor och mineraltäkter, men att vi ska vara lite listiga och rädda om resurserna.

När vi plockar upp exempelvis kalksten ur backen ska vi se till att den ekonomiska och mänskliga nyttan ska bli så stor och långvarig det bara går. Det betyder att vi ska bearbeta stenen med allt vi kan uppbåda av kunskaper, hantverksskicklighet, kreativitet och konstnärlighet, så att vi får ut högsta möjliga pris för stenen och så att den förvandlas till föremål som kan vara till nytta och glädje lång tid framåt. På så sätt räcker stenen länge och kan bli en källa till jobb och utveckling i generationer framåt.

Nordkalks modell att mala ner stenen och sälja den båtlastvis gör varken stenen eller gotlänningarna rättvisa och eftersom priset för stenen blir lågt måste man göra gigantiska brott för att få någon lönsamhet. Trots de gigantiska brotten kommer stenen att ta slut efter några decennier. Det är ekonomi på u-landsvis. Lågt förädlingsvärde och både pengar och varor skeppas ut ur landet. Den typen av ekonomi påtvingades kolonierna av de forna kolonialmakterna och på många håll lever mönstret kvar efter att kolonierna frigjort sig.

Gotland är ingen koloni och det är inte Öland eller Lapplandsfjällen heller, för den delen. Ska det brytas några mineraler ska det göras med stor hänsyn till natur och landskap och brytandet ska bidra till en långsiktig utveckling av kunskaper och kapital på orten. Vi måste visa att skövlingens och baggböleriets tid är slut! Tredjeklassens roffarföretag som Nordkalk har framtiden bakom sig.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , ,

Annonser

One thought on “Ojnarebrottet — ekonomi på u-landsvis

  1. Pingback: Sverige på väg att bli ett u-land? « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.