Inte lätt att vara miljöminister

Att vara miljöminister är säkert ett knepigt jobb. Många svåra beslut där Naturvårdsverket drar åt ett håll, miljörörelsen vill något annat och där regelverken från EU kräver en tredje. Föga hjälper heller en diger juristutblildning när det många gånger handlar om frågor som rör kemi, biologi, meteorlogi och geologi, så det gäller att ha förmåga att lyssna på dem som vet och att väga argumenten mot varandra.

Lena Ek, Foto: Martina Huber

I bland är det dock enklare. När den ansvariga myndigheten,  Naturvårdsverket, idéella organisationer med stor sakkunskap som Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna, bönderna på orten och rader av andra som vet vad de pratar om säger samma sak som faktiskt EU kräver: Ett så unikt område som Ojnareskogen på Gotland måste skyddas och det är som bekant bråttom. Det är ett lätt beslut. Det är också ett populärt beslut som skulle gynna dig och centerpartiet, vars ”gröna” rykte blivit något skamfilat på sistone.

Lena, det är faktiskt ett så lätt och självklart beslut att om du inte ens klarar det är det nog lika bra att städa skrivbordet och lämna in kanslihusnycklarna. Men nu ska vi inte tänka negativt. Ett beslut om ett Natura 2000-område lär finnas förberett, så det är bara att se till att det blir klubbat. Vi är många som skulle bli glada och lättade av det.

I förlängningen borde du överväga att slå ihop det här området med näraliggande till en sammanhållen nationalpark. Det skulle vara bra för Gotland och vara ett konktet positivt besked till väljarna, men det steget är inte lika brådskande, men ett tips är att få det gjort innan valet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

3 thoughts on “Inte lätt att vara miljöminister

  1. Här handlar det snarare om att sköta sitt ministerjobb. Regeringen är SKYLDIG att skydda skogen enligt EU-direktiv och den frågan ligger på hennes bord. Gör jobbet eller städa och gå!

  2. Jag undrar så vad Lena Ek hade att städa upp
    på skrivbord i Bryssel. Sannolikt var det någon
    annan som städade den gången. Det lär inte bli lika lätt att sopa igen spåren från ett eventuellt debacle med uteblivet Natura2000-område i Ojnareskogen.

Kommentarer inaktiverade.