Bygg inte ditt hus av virke från Ojnareskogen

Att Nordkalk och Mellanskog just nu håller på att vålla århundradets miljöskandal i Ojnareskogen på Gotland vet väl de flesta vid det här laget. Medlemmarna flyr nu Mellanskog, men hur kommer man åt dem som konsument har flera undrat.

Om du inte kan delta i demonstrationerna på plats och runt om i landet kan du i alla fall låta bli att köpa virket från skövlingen. Foto: Ojnareskogen

Efter lite rotande på webben har jag funnit att virket från Mellanskog prånglas ut genom bulvanbolagen Setra group och Plusshus. Mellanskog äger nära 50% av Setra group.

Setra group ar miljöcertifierade enligt FSC och PEFC och har en massa fina ord om miljö och hållbarhet på sin webbsida, men vad sådant är värt med en sådan leverantör och delägare är nog högst marginellt.

När du står på brädgården och letar virke till ditt husbygge, din renovering eller vad det nu är för projekt bör du alltså hålla ögonen öppna så att du inte råkar snickra med ojnarevirke. Kräv virke från andra leverantörer eller gå någon annanstans tills vi får full klarhet.

Maila gärna info@setragroup.com

Lästips

EDIT: Lokala återförsäljare som kan befaras komma att sälja virke från Ojnareskogen finns här: http://www.setragroup.com/sv-se/byggvaror/Aterforsaljare/Aterforsaljare/ Definitivt kommer deras försäljning att gynna Setra och därmed ge vinst åt Mellanskog.

—-
Knuff
—-

[intressant?]  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

5 thoughts on “Bygg inte ditt hus av virke från Ojnareskogen

 1. Pingback: Vad kan Du göra för att rädda Ojnare och andra skyddsvärda skogar? | Nemokrati

 2. Hej,
  Setra Group har ingen verksamhet på Gotland och köper heller inget virke från Gotland.
  Hälsning
  Kjell Eriksson
  Miljöchef
  Setra Group

  • Tack!

   Det var skönt att höra. Det återstår alltså fortfarande att reda ut hur Mellanskog prånglar ut virke från Gotland och Ojnareskogen.

   Helt utan samband med ojnareskövlingen är ändå inte Setra och deras återförsäljare. Setra förväntas göra vinst och den vinsten går till Mellanskog och andra delägare. Så handlar du Setras virke belönar du Mellanskog.

   Med vänlig hälsning,
   Urban

 3. Du är nog ganska vilsen och vet ingen ting om skog.Sånt skräp gör man inte byggmaterial av det blir till papper

  • Tyvärr har du nog rätt i att senvuxet och kådrikt virke går till massaved, samtidigt som det skitvirke man hittar i brädgårdarna knappast duger till att bygga rejäla hus av. Till och med fönster byggs idag i mjukt och lättruttnande skräpvirke.

Kommentarer inaktiverade.