Ojnareskogen — fina ord och rövarkapitalism

Jag trodde i min ungdom att kapitalism och ett hållbart samhälle var två oförenliga saker. Sen började jag tveka och se en positiv förändring hos kapitalismen. Företagen började under tryck från kunder, anställda och aktieägare anpassa sig — i alla fall en aning. ”Gröna” alternativ började dyka upp på butikshyllorna och företagen anställde trovärdiga personer på strategiska poster som miljöchefer och liknande.

Ja, det gällde inte bara miljön, begreppet  hållbar utveckling  är betydligt vidare än så. Det skrevs policies och dokument så det stod härliga till. Så här skriver till exempel företaget Rettig Group i sin årsredovisning:

Modesty is the principle applied by Rettig in listening to and understanding divergent views and opinions. The opposite of modesty is arrogance. A modest organisation is more sensitive to early signs that change is needed.

Väldigt fina ord, låter som ett företag man skulle kunna tänka sig att äga aktier i, bli kund hos eller rent av söka jobb på. Om det inte var renodlat skitsnack, eller som man säger corporate bullshit. Rettig ägen nämligen Nordkalk som just nu skövlar Ojnareskogen som skulle ha blivit nationalpark.  Något som ett samlat naturvårds- och miljösverige vill stoppa. Lokalbevolkningen visar också en berättigad oro för att vattenförsörjningen ska förstöras.  Nordkalk  visar dock allt annat än ödmjukhet och förmåga att lyssna och förändras.

Bönder och fältbiologer försöker stoppa skövlingen. Nordkalk skickar polisen i stället för att lyssna. Foto: Ojnare.

Själva skövlandet av skogen sköts dock av ett annat företag; Mellanskog. Mellanskog har också väldigt fina papper i sina pärmar och låter som ett mycket ansvarsfullt och trevligt bolag med bra policies som bland annat förbjuder avvärkning i nyckelbiotoper. Men tydligen väger den snöda vinningen tyngre. Man försöker med värsta brännvinsadvokatyr hävda att Ojnareskogen inte är en skog och därför får avverkas trots höga naturvärden. Varför behöver man ett skogsbolag, skogsmaskiner, motorsågar och skogsarbetare för att avverka något som inte är en skog?

Är det här företagen bara två ruttna äpplen i en korg med fina, ärliga och seriösa företag eller är hela den här hanteringen med miljöpolicier, hållbarhetspolicier, nyckelbiotopspolicier och allt vad det heter bara spel för gallerierna? Något man gör för att lura kunder och aktieägare? De här företagen rubbar det förtroende som det fria företagandet långsamt börjat bygga upp hos mig och många andra. Här ser vi, trots alla fina ord, en hänsynsös rövarkapitalism sticka fram. Dags att göra något innan rötan sprider sig!

—-
Knuff
—-

[intressant?]  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

One thought on “Ojnareskogen — fina ord och rövarkapitalism

  1. Pingback: Bygg inte ditt hus av virke från Ojnareskogen « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.