Om Apples ”innovationer”

Alltså, mitt korståg mot patent på rektanglar med runda hörn har egentligen inte så mycket med Apple att göra. Jag har till och från använt Apples datorer nästan från den första ”fågelholken”. Jag använder också andra datorer med Linux eller Windows. Jag använder iPhone, har en gammal iPod och det finns en iPad i hushållet.

Man måste kunna skilja mellan ett företags produkter och deras affärsmetoder och behöver inte gilla bådadera. Man får också beakta och ta ställning till den yttre kontext i vilken ett företag agerar: Lagar, myndigheters agerande, domstolar och mycket annat. Hela skulden ligger inte på ett ställe.

Mer än jag gillar Apple gillar jag konkurrens. Konkurrens ger oss konsumenter lägre priser och högre kvalitet. På köpet får vi också fler produkter att välja mellan. Vi konsumenter är ju olika och finns det fler produkter att välja bland är det större chans att alla blir nöjda. Konkurrensen är det smörjmedel som får kapitalismen att funka — i alla fall någotsånär.

Patent är ett konstigt undantag i kapitalismen. Där går staten in och ger någon monopol på någonting och sätter alltså konkurrensen delvis ur spel. Det kanske kan vara vettigt och motiverat när någon lagt ner stora kostnader på att uppfinna någonting och detta något verkligen är nytt. Rektanglar med runda hörn är varken svårt eller nytt — det är en standardform man ritar på ett par sekunder med ett anständigt ritprogram.

Standardformerna är lätta att rita och runda av i ett ritprogram

Normalt tror jag det är bättre att tänka sig att idéer kan man dela dela utan att man förlorar något. Man förlorar inte en idé bara för att någon annan tar den till sig.

Stöld?

Ändå gapar en del fanboys om stöld. Då bör man betänka att Apple är inte så innovativa som vi vanligtvis tror. Deras styrka är snarare att de tidigt tar till sig andras idéer och förpackar dem i ett elegant och användarvänligt skal — och det gör de ofta ruggigt bra. Man skulle kunna kalla det stöld men jag föredrar att kalla det systemintegration. Mac OS X är sålunda i grunden Unix från brytningen mellan 60- och 70-talet. Musen uppfanns tidigt 60-tal, måhända inspirirat av den svenska uppfinningen styrkula eller rullboll. Det grafiska användargränssnittet kom från Xerox. Smartphones har funnits flera före iPhone, mp3-spelare flera före iPod, PC-tillverkarna försökte sälja utan vidare framgång kränga Tablet PC som i princip är vad en iPad är. Apple är duktiga på att snappa upp andras idéer, fixa till och marknadsföra dem.

Rimligen går utvecklingen i världen fortare och leder till större välstånd till fler om vi lär av varandra. När jag var liten pratade många om  ”billigt japanskt skit” och många japanska produkter var kopior av europeiska. Nikon och Canon sålde till exempel kameror, som till utseende och konstruktion lånade mycket från tyska Leica och Contax. Snart nog drog japanerna emellertid ifrån och dominerar nu marknaden bland proffsen. Samma märken säljer också billigare kameror, men de tillverkas annorstädes.

Nu var det andra mer eller mindre löjliga argument domstolen gick på. Just patentet på runda hörn lämnades utan avseende men glasskiva med smala kanter ledde till böter trots att det stämmer utmärkt på fönstren på en gammal Volvo-buss

En gammal Volvo-buss

Det amerikanska patentsystemet verkar ha dragits ner till sandlådenivå. Försök att patentera rundande hörn  borde avvisas redan från början och dessutom borde Apple vara för goda för att ens försöka. Something is rotten… Är det helt enkelt illa dold protektionism?

Annonser

2 thoughts on “Om Apples ”innovationer”

  1. Pingback: Äpples röta börjar med runda hörn « Press Enter News Agency

  2. Pingback: Apples röta börjar med runda hörn « Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.