Om konsten att flytta

Linnéuniversitetet planerar att flytta till nya, mer samlade och ändamålsenliga lokaler i Kalmar. Att detta diskuteras livligt bland personal och studenter är begripligt och hälsosamt, men vad folk utan knytning till lärosätet har att tillföra till diskussionen är oklart.

Bland annat funderas det bland utomstående mycket över de lokaler som universitetet inte längre kommer att behöva.

Hyresgäst

Då får man kanske ge en sakupplysning: Universitetet hyr sina lokaler.

Hur gör du som privatperson när ungdomslyan blivit för trång och det kanske är dags att flytta ihop? Du säger upp kontraktet, betalar hyran under uppsägningstiden, städar och flyttar. Samma igen när familjen växer, när barnen flyttar ut eller förhållanden spricker. Det är inget konstigt att flytta till en lya med mer lagom storlek, bättre läge eller mer lagom hyra. De flesta byter bostad flera gånger i livet utan att bekymra sig om vem som flyttar in efteråt.

Inte är det konstigare att ett företag eller ett lärosäte försöker hitta mer ändamålsenliga lokaler. De lokaler som blir tomma är en tillgång eftersom det ger utrymme för nya verksamheter att växa upp eller för företag som söker ett passande läge för sin verksamhet, men det är inte Linnéuniversitetets ansvar när hyrestiden har gått ut, hyran är betald, flaggorna halade och skyltarna nertagna.

Hem för vanartiga gossebarn, försvarsområdesstab, högskola, universitet. Vad kan det bli för något nytt och spännande av Norrgård?

Tankarna på en flytt till ett samlat campus i hamnen är inget som universitetets rektor Stephen Hwang tagit initiativet till. Det pågick ett intensivt arbete med detta redan på Högskolan i Kalmar under rektor Agneta Bladh och universitetet har, som bekant,  redan nu forsknings- och undervisningslokaler i hamnen.

Blir kvar! Men finns det plats till resten?

Behöver en hög med flis utsikt mot slott och hav? Kanske en tomt till en del av universitetet?

Annonser