Som att försöka få Zlatan att spela för Kalmar FF

Linnéuniversitetet letar plats för en samlad lokalisering i Kalmar. Man vill ha ett samlat område, i stället för lokaler spridda runt om i stan. Dessutom behöver åtminstone delar av verksamheten närhet till vatten. Sjökaptener och marinbiologer är beroende av den närheten. Sen behöver man närhet till kommunikationer eftersom många studenter och lärare pendlar.

Närhet till stadens caféer, restauranger och bokhandlar är också på önskelistan. Därvidlag är nog också vinsten för staden själv stor i och med att det sätter fart på affärerna.

Självklart är en närhet mellan olika institutioner att föredra. Det blir lättare att samutnyttja lokaler och utrustning. Lättare att hjälpa varandra och nya idéer uppstår inte sällan när olika kompetenser möts. Alternativet Fredrikskans var inte helt lyckat i det avseendet då inte all verksamhet kunde samlas där. Fredrikskans har visserligen vatten omkring sig men inte seglingsbart djup för universitetets fartyg. Nu utreds i stället Ölandshamnen där Universitetet redan har verksamhet.

Universitetet är en av stadens större arbetsgivare och effekten är ännu större om man betänker alla studenter som kommer hit ska leva och roa sig under studietiden och som sedan inte sällan väljer att stanna kvar och starta eget eller söka anställning efter studietiden. Det är den motor Kalmar så väl behöver. Men för att universitetet ska växa och utvecklas måste man också kunna rekrytera forskare i världsklass, men konkurrensen om dessa är knivskarp. Det är lite som att försöka få Zlatan att spela för Kalmar FF.

Stan kan faktiskt inte hållas rullande av aldrig så köpstarka pensionärer i aldrig så flotta insatsvåningar. Det behövs lite dynamik, nytänkande, liv och rörelse, värden som Universitetet står för.

Här byggs för Malmö Högskola nya lokaler med hetaste läge, några kvarter från Turning Torso.

Säkert blir det ilskna synpunkter från stadens kverulanter även om denna lokalisering. Kverulanter som sällan ser längre än till att utsikten från den egna insatslägenheten. Kverulanter som inte vet mer om villkoren för att driva ett modernt universitet med kvalificerad forskning än vad de möjligen lärde sig som studenter för fyrtio-femtio år sedan.

Annonser