Hitta bilden i vardagen

Bilder på Facebook brukar ofta visa våra mer lyckade och kanske lyckliga, stunder. Vi visar upp när vi tycker oss ha anledning att korka upp en flaska champagne, men inte när vi halsar koskenkorva för att glömma eller dricker mjölk till falukorven.

Någon antydde att det här kanske är ett andningshål vi behöver undan den svenska jantelagen. Det är okej att visa upp att man har det bra, firar någonting, är förälskad, och det måste få vara okej.

Men samtidigt borde man fylla i det som fattas mellan de här ögonblicken då vi är extra lyckade och lyckliga. Vardagen innehåller sina ögonblick av fulhet, skönhet, tristess, panik, ordning, kaos, kamratskap och  intriger.

Mitt i vardagen dyker bilderna upp

Ljuset utefter vägen till jobbet kan vara alldeles bedårande, men vi får inte heller dra oss för att dokumentera det som är fult och trasigt. Ibland blir det fula vackert när man tittar lite noggrannare, men ibland är och förblir det fult.

Dra dig inte för att plåta det som är fult och dåligt. Som här när jag pröjsat fem spänn för att gå på muggen och konstaterar att det enda papperet som finns på SJs mugg är det som ligger utstrött på golvet

Jag har precis startat facebookgruppen En bild om dagen. Målsättningen är att vi alla ska ha kameran med oss och att vi ska lyckas ta minst en bild varje dag och att vi ska kunna posta en av dessa bilder i gruppen.

Medlemmarna i gruppen är nybörjare och gamla rävar, en och annan proffs, men desto fler amatörer. Några har jag handplockat, men nu kommer desto fler spontant och alla är välkomna.

Att alltid ha kameran med sig betyder nog för de flesta att man oftast plåtar med mobilen eller med en kompaktkamera. Släpar ni systemkamera varje dag riskerar ni se ut som Ringaren från Notre Dame innan året är slut. Men har man en vassare kamera kommer den nog fram när det ska plåtas lite mer på allvar… Men vad man än har för prylar handlar det mer om att hitta bilden i vardagen.

Annonser