Sveriges piratbank

Upphovsrätten är viktig för den svenska staten. Man stiftar storebrorslagar och jagar medborgare som delar musik och filmer med varandra. Men när staten själv,  representerad av Sveriges Riksbank ska trycka sedlar är upphovsrätten inte så viktig.

Piratat av staten

Riksbanken tycker inte att det går att skriva ut fotografens namn, vilket lagen kräver och börjar prata med dem som tagit bilderna först när man bestämt hur sedlarna ska se ut och när man således bestämt vilka bilder man ska använda. Banken har för övrigt redan publicerat bilderna på nätet, se ovan.

Själv kan jag tycka att det är viktigare att skydda enskilda konstnärers och hantverkares rättigheter än att skydda stora skivbolag med föråldrade affärsmodeller. Jag kan också tycka att en statlig myndighet bör ha juridisk expertis nog att kunna följa lagen, vilket man kanske inte samma grad inte kan kräva av tonåriga musikdiggare.

DN.se; riksbanken struntade i fotograferna

 

Annonser

2 thoughts on “Sveriges piratbank

  1. knappast det viktigaste saken här utan att de pengar de lägger ut för att göra nya sedlar. DET är slöseri, behåll de gamla!

    • Jag tror de gamla blivit för lätta att förfalska, så nya behövs nog. Jag tycker inte det är konstigt att de som designar sedlar eller trycker dem ska ha lön för sitt jobb. Bara det att fotograferna också ska ha det och att de ska erkännas som upphovsmän till sina verk.

      Nu minskar ju i och för sig behovet av mynt och sedlar i och med att vi handlar alltmer med kort, men jag tror inte vi inom rimlig tid helt kommer att klara oss utan.

      Just den här diskussionen handlar om att också statliga myndigheter ska följa lagen.

Kommentarer inaktiverade.