Storleken HAR betydelse

Det är skillnad på en stor och en liten kamera. Det finns tekniska och ergonomiska skillnader, men det tar vi en annan gång. Nu snackar vi om psykologi och vad kameran gör med dig som fotograf och med folk runtomkring


Kommer du med en stor kamera, en stor fotoväska och kanske en fotoväst uppfattas du som en yrkesman. Utrustningen ger inte ”license to kill” men kanske ”license to be an asshole”. Du behöver bara vinka lite med kameran och folk ger dig fri väg genom folksamlingar och köer. Du kan ställa dig mitt framför alla noobs med mobilkameror och bara le lite urskuldrande, det är ju självklart att du ska ha den bästa vinkeln. Du kan klättra på möblemanget eller gå upp på scenen utan att nån protesterar.

Men samtidigt är du lite farlig. En del drar sig undan, några för att komma tillbaka när frisyr och smink korrigerats andra för alltid. De mediatränade fyrar av sina intränade leenden.

Med den lilla kameran uppfattas du som mindre farlig (även om skärpan i den räcker för att visa pormaskar och näshår). Det kan ge en mer osminkad och ärlig bild av världen, men räkna med att stå i kön tillsammans med alla andra.

Nu är det nog både du själv och omgivningen som påverkas kanske är det lättare att våga tränga sig på i mer officiella sammanhang med en stor kamera och lite lättare att göra samma sak i lite mer slutna sammanhang med en liten.

Igår hade jag med mig båda kamerorna på ett litet fotouppdrag, blev inbjuden på en fest för att plåta, men det visade sig att jag kom att ta nästan alla bilderna med den lilla kameran. Det kändes mindre störande så — eller också var det nyhetens behag som gjorde att jag föredrog att jobba med dvärgkameran?

Läs även:

En snubbe med en stor apparat

 

 

Annonser