Sex tips: Kolla resultatet i displayen och bli vän med histogrammet

Bli inte slav under displayen, men kolla ibland, så kan du undvika att sabba hela dagens bilder. Jag missar det här då och då själv, men även om ett par stegs exponeringskompensation var helt rätt för bilderna igår är det nog inte rätt medicin idag. Man kan inte heller helt lita på automatik och mätare.

Men först lite om kameran. Någonstans mitt inne i kameran sitter en ljuskänslig sensor. Det är den sensorn som fångar in själva bilden. Den skiljer på ljust och mörkt och alla nyanser däremellan (och genom lite specialfix kan den också skilja på färger). Men sensorn klarar inte av hur mycket mörker som helst och heller inte hur mycket ljus som helst.

Det är faktiskt så att det kan vara knepigt att få en snygg himmel och samtidigt undvika att få skuggorna under träden att sota igen fullständigt. Man måste se till att kameran släpper in lagom mycket ljus, det vill säga ofta klarar kamerans automatik det alldeles själv, men ibland behöver man hjälpa till lite och ett första steg för att se om kameran jobbar rätt är att se på displayen och att hitta inställningen så att kameran visar sitt histogram.

På min kamera trycker man på en liten triangel för att visa den senaste bilden. Trycker man sedan på uppåtpil på styrknappen till höger får man fram histogram. Kolla bruksanvisningen om det inte funkar så på din kamera.

Exempel på histogram, uppe till höger. Jag förklarar nedan hur du tolkar det.

Histogrammet visar hur bildens ljushet fördelar sig mellan för mörkt till vänster och för ljust till höger. Det finns ingen idealform på histogrammet utan kurvan kan se ut hur som helst, bara den håller sig mellan väggarna.

Histogram för en ljus bild

Det är till exempel helt okej att ta ljusa bilder om du till exempel plåtar en blondin i vit klänning mot en vit vägg. Det kan till och med vara så att du måste hjälpa kameran på traven, för den försöker säkert göra bilden mellangrå, som torr asfalt och det är inte så charmerande. Nästan alla kameror har en knapp för exponeringskompensation för sådana tillfällen ifall du inte vill eller kan exponera helt manuellt.

Överexponerad bild

Men passa dig noga så att histogrammet inte ser ut så här. Kamerans sensor kan inte skilja mellan jätteljust och ännu ljusare och då står du där med en helt urkritad klänning utan några nyanser i det vita.

Mörk

Lika okej är det att ta mörka bilder ifall du plåtar folk i mörka kläder mot en mörk bakgrund, i synnerhet om de samtidigt är mörkhåriga och har dito hudfärg. Kanske får du även här tillgripa exponeringskompensation eller manuella inställningar för att inte automatiken ska göra bilden mellangrå.

Underexponerad

Men passa dig så inte den mörka kostymen blir alldeles nersotad och utan detaljer. Det är lätt hänt om du underexponerar bilden som här

Gissa om det kan vara knepigt att få en mörk  kostym och en vit klänning att bli bra på samma bild — ett av många skäl till att bröllopsfotografer brukar ta rätt bra betalt?

Måste man välja mellan två onda ting är det bättre att underexponera lite än att överexponera. Likaså är det lite lättare att rädda bilden efteråt ifall du plåtar i RAW-format eftersom du då i alla fall har all information som sensorna fångade. Kameran slänger en massa information som den tror är onödig när den sparar som JPG. Ibland är det just den informationen du behöver…

Så till verkligheten…

Här lutar histogrammet en aning åt det ljusa hållet, men det är okej eftersom bilden domineras av de ljusrosa rosorna.

Här kollar jag exponeringen mot ett så kallat gråkort och då är det naturligt att histogrammet blir väldigt smalt och samlat i mitten. Kamerans exponeringsmätare är kalibrerad för den grå färgen och vill göra alla bilder grå…

Här drar vi oss åt det mörka hållet med  djupröda rosor och en skuggig bakgrund

(Ursäkta bildkvalitén, det är inte lätt att plåta displayen med mobilen)

Den här artikeln är del sex i en serie om sex tips för bättre sommarbilder. Just den serien är härmed slut, men jag kommer att fortsätta att skriva om fotografi och att visa bilder. En ny kamera är också på ingång och vi ska sätta den på prov…

  1. Gå närmare
  2. Bli kompis med ljuset
  3. Ha koll på bakgrund och förgrund
  4. Ta flera bilder — ur olika vinklar
  5. Ta kommandot över skärpedjupet
  6. > Kolla resultatet i displayen och bli vän med histogrammet
Annonser