Sex tips… Bli kompis med ljuset

Att fotografera är grekiska för att (be)skriva med ljuset. Utan ljus blir det inga bilder. Men ljuset kan vara så olika.

Ljuset kan vara starkt eller svagt. Det kan komma framifrån, från sidan eller bakifrån. Det kan ha olika färg och det kan vara hårt och koncentrerat eller mjukt och diffust. Har du svårt att förstå dig på ljuset, titta då i stället på skuggorna!

Hårt solljus. Lägg märke till skuggorna!

Samma motiv när solen gått i moln. Det är bara någon minut mellan bilderna!

Fint sommarväder mitt på dagen, med solsken från en klarblå himmel är ett helsike för oss som fotograferar. Det går att ta snygga bilder under sådana förhållanden också, men det är svårt och kräver en massa specialprylar, så det är lite överkurs för semesterfotografen. Är ögonblicket viktigt fotar du förstås ändå och hoppas att resultatet i alla fall blir godtagbart, men om du inte måste, så är det kanske lika gott att packa ner kameran en stund och lägga sig i en solstol och vänta på bättre tider. Solskenet ger väldigt hög kontrast och väldigt svarta skuggor.

Bra fotoljus ska du leta efter vid solens upp- och nedgång, efter regnskuren, och när solen just har gått i moln. Inomhus hittar du ofta bra fotoljus bredvid ett fönster, om inte solen lyser direkt in. Är fönstret lite dammigt blir det bara bättre. Du kommer säkert på fler tillfällen…

Regn kan ge coola bilder, men skydda kameran om den inte är vattentät, men renodlat gråväder ger kanske inte så kul bilder i de flesta fall, det blir för lite skuggor och kontraster. Kanske är det bättre att sätta sig framför brasan och läsa en bra fotobok.

Precis efter regnet är det ofta fint ljus och mättade färger.

Ibland hittar man ett bra  motiv och får helt enkelt vänta in det rätta ljuset eller se till att komma tillbaks när ljuset är som man vill ha det. Ha koll på väderstrecken, vissa ställen funkar bättre vid solnedgången och andra vid soluppgången.

Andra gånger ser man att ljuset är fint och får gå ut och leta motiv. Nästan vilket motiv som helst kan bli snyggt om bara ljuset är fint.

Motljus, är det då du och kameran har solen i ögonen, eller i alla fall framför axlarna. Motljus kan vara en utmaning, men om du lyckas kan det bli väldigt bra, så det är värt besväret att öva!

Medljus, när du som fotograf har solen i ryggen, är kanske lite enklare, men se upp så inte din skugga kommer med i bilden och uppsök ett skuggigare ställe om personen du plåtar börjar kisa med ögonen.

Den här artikeln är del två i en serie om sex tips för bättre sommarbilder:

  1. Gå närmare
  2. > Bli kompis med ljuset
  3. Ha koll på bakgrund och förgrund
  4. Ta flera bilder — ur olika vinklar
  5. Ta kommandot över skärpedjupet
  6. Kolla resultatet i displayen och bli vän med histogrammet

Om några dagar kommer förhoppningsvis del 3.

Annonser