Sex tips… Gå närmare!

Bara några steg framåt kan vara skillnaden mellan en intetsägande och rörig bild och en riktigt bra. Bestäm dig för att en sak i bilden är viktigast och gå närmare den.

Det viktiga i bilden kan vara ett ansikte, en blomma eller en fräck baklykta på en bil. Det viktiga är att du bestämmer dig för en sak. Kan du inte bestämma dig, ta flera bra bilder i stället för en dålig! Att gå närmare kan vara att faktiskt röra på fötterna eller att zooma in en detalj, eller kanske både ock.

(Nu säger alla beserwissrar att det är skillnad mellan att flytta kameran närmare och att förlänga bränvidden, alltså zooma in, trycka på T-knappen och det är helt sant. Det är skillnad, men kanske inte så stor skillnad att vi behöver bry oss just nu)

Låt oss titta på några exempel:

En rätt rörig trädgårdsbild, där du som tittare inte riktigt vet var du ska göra av blicken

Samma bild ett par steg närmare.

Och ett till

Hur nära man kan gå utan att motivet blir suddigt är lite olika från kamera till kamera (och från objektiv till objektiv om du har en kamera som du kan byta objektiv.) Många kameror har ett speciellt närbildsläge och då måste man trycka på ”blomma” för att kunna gå riktigt nära. Kolla bruksanvisningen eller prova dig fram…

Ett steg närmare kan vara till höger eller till vänster, upp eller ner också…

Bygatan

Samma, men ett par steg åt höger.

Vilken gillar du bäst? Varför?

När du plåtar folk behöver du inte precis ta dig in i näsborrarna på den du plåtar, men du kan gott gå så nära att överkroppen fyller ut bilden, och gärna så att huvudet gör det.

Den här artikeln är första delen av en serie om sex tips för bättre sommarbilder:

  1. > Gå närmare
  2. Bli kompis med ljuset
  3. Ha koll på bakgrund och förgrund
  4. Ta flera bilder — ur olika vinklar
  5. Ta kommandot över skärpedjupet
  6. Kolla resultatet i displayen och bli vän med histogrammet

Om några dagar kommer förhoppningsvis del 2.

Annonser