Nationaldag

I dag hissar vi flaggan för Sverige. Inte för enfaldens Sverige utan för mångfaldens. För Zlatans Sverige och Loreens.

För de nyblivna svenskar som ser till att hemtjänsten funkar för våra gamla. För de nya svenskar som serverar oss lunch och lärt oss många nya rätter. För de duktiga murarna från Polen, som fixade fasaden på vårt hus så fint. För alla duktiga forskare som flyttat hit och mina bussiga kolleger. Det är det Sverige jag gillar.

Flaggviftning och nationaldagar kan sprida en unken stank av inskränkthet, rasism och militarism, men det behöver inte vara så. Vi har rätt att känna stolthet över mångfald och öppenhet. Vi har rätt att känna en stolthet över ett land som lär sig av omvärlden och som också tar en aktivt ansvar för det som händer utanför landets gränser.

Det svenska språket innehåller en blandning av ord från urnordiska, tyska, latin, grekiska, franska, finska, arabiska, engelska och förmodligen några språk jag glömt och det utvecklas ständigt. Svenska folkdanser kommer från Skottland, Polen och Tjeckien. Det är inget fel. När vi svänger våra lurviga idag tar vi kanske intryck från andra delar av världen, men huvudsaken är att saker och ting lever och utvecklas och inte stannar upp. Kulturen blir rätt ointressant om den bevaras som ett formalinindränkt kadaver på museum utan behöver hela tiden ny näring och nya intryck för att ha något värde.

Vår svenska nationalsång innehåller många dumheter — den skrevs inte för eftervärlden utan för engångsbruk vid något nöjesarrangemang — men strofen Jag vet att Du är och Du blir vad du var. Tar pris i stupiditet. Givetvis har mycket hänt sedan 1844 och det ska vi fira idag. Kanske behöver vi en helt ny nationalsång eller i alla fall en rejäl uppdatering av texten. Den nuvarande är svår att sjunga utan att korsa fingrarna.

Sen behöver vi inte känna stolthet övar allt våra politiker och våra företag hittar på. Vapenfabriker till Saudiarabien och avlyssningsutrustning till diktaturstater är exempel på sånt vi inte behöver vara stolta över.

Annonser

2 thoughts on “Nationaldag

  1. Vi behöver inte heller vara stolta över chefer vid universitet och högskolor som godtyckligt avskedar medarbetare till förmån för sina egna kompisar och släktingar.

  2. Är det något specifikt, som jag som facklig förtroendeman borde veta? Informera mig i så fall via jobbmailen, den här kanalen är lite för offentlig.

Kommentarer inaktiverade.