Tur att svennextremisterna är så klantiga

När det utbrutit allmän flaggviftning över Loreens seger i Baku kunde man ju tro att svenneextremisterna skulle passa på att surfa på den nationella vågen…

I stället sitter de på stranden och surar. Vad de surar över är oklart.  Är det att Loreen inte uppträdde i knätofs, att hon sjöng på ett för publiken begripligt språk, att man inte kunde dansa schottis1 till låten eller att Loreen inte är blond och blåögd.

Nåväl, det vore mycket farligare om extremisterna förmått utnyttja läget. Vi får tacka för klavertrampen.

Andra partier har också en partisekreterare som försöker se till att resten av partiet inte trampar i klaveret. Hos svenneextremisterna är det partisekreteraren som trampar först och mest, inte bara i klaveret utan i den bottenlösa kvicksanden.

Jag må erkänna att Loreens bidrag inte var min huvudfavorit bland årets svenska mellolåtar. Ändå känner jag en stolthet över vad hon lyckats uppnå.

Sverige har många internationellt framgångsrika artister och inte så få av dem har utländsk härkomst och man kan nog säga att alla, även de blonda och blåögda,  influerats av musikaliska intryck från omvärlden.  En annan framgångsfaktor bakom det svenska musikundret är den kommunala musikskolan, som får man förmoda, utvecklats en del sedan undertecknad våndades över blockflöjt och piano.

Grattis Loreen, du är en värdig representant för det Sverige jag gillar, ett öppet och blandat Sverige.

Och missa inte DNs ledare idag:


1Shottis http://sv.wikipedia.org/wiki/Schottis

Annonser

2 thoughts on “Tur att svennextremisterna är så klantiga

 1. Vilken jätteduktig tjej, värd all hyllning!
  Men suspekt värre att samma personer, som har utplåning av gränser/nationer högst upp på sin utopiska agenda , ändå intresserar sig hysteriskt för en tävling, där just nationer ställs mot varandra , lapar i sig äran när ”VI” vinner och brister ut i fosterländskt flaggviftande, som inte ens SD skulle våga sig på…..
  Gör det till en fristående musiktävling utan landskoppling och no problems!

 2. Nå, vi hör väl alla till olika små och stora grupper och känner oss hemma nånstans. En familj, en förening, en by, kanske ett parti, ett landskap osv. Kanske hejar vi på ett särskilt fotbollslag? Förmodligen känner man sig hemma i flera olika sådana sammanhang. Naturligtvis spelar det en viss roll vad det råkar stå på passet, men man ska komma ihåg att ”nationen” i huvudsak är en konstruktion han uppfann på 1800-talet och sen introducerade med massiv propaganda.

  Så länge nationalismen är på nivån att man hejar på tre kronor i hockey och Loreen i ESC är den imho rätt problemfri. Går det bra finns det dessutom en anledning att fira ”vår” seger — och förevändningar att fira ska man ta vara på 😉

  Bekymren uppstår när det hela övergår i stängda gränser, murar, främlingsfientlighet, krigshets och liknande avarter.

  Någon sorts gränser är det nog svårt att inte ha. Jag pendlar till exempel över både en kommungräns och en landskapsgräns varje dag och så länge jag kan göra det utan att nån pekar med automatvapen får det väl vara ett streck på kartan om det vill. Att skitvädret ofta stannar väster om det där strecket är en kul detalj 😉

  Rätt många pendlar också exempelvis mellan Malmö och Köpenhamn utan problem och då får det gärna vara ett streck där också och olika flaggor på olika sida av strecket. So what!

  En gång i tiden var cykeln en räddning undan inavelsproblemen på landsbygden. Drängar och pigor kunde cykla till grannbyn och hitta en käresta i stället för att gifta sig med kusinen. Nu har vi möjlighet att röra oss i lite vidare cirklar och det ska vi vara glada över.

  Idag är det snarare en mental inavel som måste bekämpas. Ofta hittar vi nya tekniska lösningar, nya erfarenheter och nya kulturella uttryck om vi sträcker oss utanför byn, landet eller rent av världsdelen.

Kommentarer inaktiverade.