Men varför ska det då spelas så högt?

Jag skrev häromdan om diverse byråkratiska inhopp angående ljudvolymen på konserter igår. Man kan då undra varför musiker då vill spela så högt. Går det inte att helt enkelt skruva ner förstärkarna?

Ibland kanske det gör det, men som jag skrev igår kan också oförstärkta akustiska instrument och mänsklig sång komma upp i högre ljudvolymer än vad byråkraterna gillar. Vill man förbjuda pukor och trumpeter?

Att spela högt ger med vissa instrument inte bara mer ljud utan också ett annat ljud med en annan sammansättning av övertoner, som man inte får fram med låg volym.  Det ingår rimligen i den konstnärliga friheten att överlåta åt musiker och kompositörer att avgöra vilket slags ljud som ska framkallas. Det är ingen fråga för byråkrater.

Så kan det handla om att nå fram till publiken, också till dem som står långt bak. Det går åt rätt mycket ljud för att åstadkomma det.

Förväntan innan konserten

Musiken måste också nå över det bakgrundsbuller som finns på platsen. De flesta drar på bilstereon högre än de spelar musik hemma. Detta för att överrösta motor- och vägbuller.

Man får också tänka på att musik ofta har ett stort avstånd mellan de tysta partierna och de mest högljudda. Det gäller kanske mer klassisk musik än populärmusik och för sig. Ska de tysta partierna överrösta omgivningsbruset betyder det automatiskt att det maximala ljudtrycket också blir högre.

Sen får man inte bortse från det faktum att publiken förväntar sig att inte bara höra musiken utan också känna den i magen.

Jag förstår inte riktigt varför det måste finnas regler för ALLTING! En del saker borde lösa sig själva. Musiker vill ha en stor och nöjd publik. De som arrangerar konserter och festivaler vill detsamma. Är ljudet för dåligt, för högt, eller för lågt går publiken någon annanstans. Man kan också gå längre bakåt om man tycker att ljudet är för högt. Det låter som en typisk fråga som reglerar sig själv utan byråkrater.

Annonser

One thought on “Men varför ska det då spelas så högt?

  1. Självklart är det så. Man kan ta med öronproppar för att individuellt justera sin volym. Gillar byrokrater musik kan man undra ?

Kommentarer inaktiverade.