I stället för stativ — sy en ärtpåse

Även om jag tjatar om stativ oftare än en nyfrälst tjatar om Jesus måste jag erkänna att det finns tillfällen då stativet får stanna hemma.

Då gäller det att hitta andra sätt att hålla kameran stadigt för att komma hem med vettigt skarpa bilder även om du vill blända ner eller eftersträvar lite längre exponeringstider. Naturen är full av stativ som stubbar, stockar och stenar. De står oftast bergfast stilla, men ytan kanske inte är riktigt den du vill ha och inte vinkeln heller. Kontakten mellan kameran och naturstativet kan bli allt annat än stabil. Dessutom riskerar du att repa din dyra fotoutrustning — eller ännu värre.

Det är med andra ord en god idé att ha något att lägga emellan. en ärtpåse, eller på utrikiska ”bean bag” gör jobbet.

Min sydde jag av en bit ben från ett par utslitna brallor. Torra ärter hittade jag i skafferiet. Billigt och bra!

2 tankar om “I stället för stativ — sy en ärtpåse

  1. Jag gjorde en liknande påse för många år sedan, men i brist på ärtor tog jag lecakulor. Det fungerade hyfsat bra, dock inte för macrobilder då det blev som att ta bilder i Lützendimma

  2. Lecakulor låter lite elakt att ha i kameraväskan. Dammet från dem vill jag nog inte ha i kamerahus och objektiv om det kan undvikas

    Jag har funderat på att göra en lättviktsvariant med frigolitkulor. Tror inte den blir riktigt lika stadig, men kanske kompenseras det av hanterbarheten?

Kommentarer inaktiverade.