Vilket ska jag ha, tele eller vidvinkel — här är listan

För en nybörjare är det där med brännvidder, tele och vidvinkel rätt konstigt. Här försöker jag reda ut vad som passar till vilken sorts bilder

Antagligen har du ett zoomobjektiv på din kamera och då är det lätt att prova sig fram genom att vrida på en ring på objektivet. Det finns för all del också zoomobjektiv i alla möjliga storlekar, prisklasser och bränviddsområden, men den du har fått med kameran är antagligen en så kallad kit-zoom som både funkar som en ganska kraftig vidvinkel och som kortare tele och allt däremellan. Själv fick jag med en 18 – 55 mm zoom med min första digitala systemkamera och den använder jag fortfarande ibland.

Olika motiv kräver ibland olika objektiv. Här har jag använt ett makroobjektiv, men kit-zoomen hade nog funkat den också.

Även med ett långt tele kan det vara knepigt att komma tillräckligt nära våra bevingade vänner

Även om det är lätt att prova sig fram kan det vara bra med en liten hint om vad som oftast funkar bäst.

  • Porträtt —  kort tele, runt 50 mm eller lite mer är det bästa valet. Det ger behagligt fotoavstånd och kort skärpedjup, som snyggar till bakgrunden. Det gäller framför allt om du har stor bländaröppning. Ännu lite bättre kan du få det med ett ljusstarkt objektiv alltså ett med största bländaröppning på 1.8 eller 1.4 och en glad överraskning är att sådana objektiv med 50 mm brännvidd brukar vara klart överkomliga. De är dessutom små och lätta.
  • Landskap — börja prova med vidvinkel, som ger lite längre skärpedjup. Riktigt långt om du bländar ner ordentligt. Har du liten bländaröppning måste du antagligen ha kameran på stativ eftersom exponeringstiden då blir lång.
  • InomhusbildetVidvinkel för att få med många vid bordet. Tele för enstaka personer eller detaljer. Med ett ljusstarkt objektiv, se ovan, kan du ofta klara dig långt utan blixt.
  • Blommor och annat smått — förmodligen kommer du nära nog med ditt kitobjektiv, annars finns det försättslinser, mellanringar.  Är det här ditt specialområde finns specialiserade makroobjektiv att köpa.
  • Fåglar — här behöver du ett långt teleobjektiv. 300 mm eller mer. Här duger inte kitobjektivet till så mycket. Långa teleobjektiv är svåra att hålla still och stativ är inte alltid så lätt att använda. Bildstabilisering underlättar verkligen.
  • Sport — har jag ingen erfarenhet av, men det ser ut som att sportfotograferna använder ungefär samma gluggar som fågelfotograferna har — eller drömmer om.
  • Konsert — Även här kommer fågeltelet till pass, men även en kortare zoom. Lägg till att ljuset ofta är rätt obefintligt och att stativ är en omöjlighet, så bildstabilisering är en finess du verkligen kommer att digga. Vissa arrangörer gillar inte långa telen och en del inte ens systemkameror. Kolla upp vilka regler som gäller.

I bland styrs nog valet av brännvidd mest av att du inte kan komma nog nära eller tillräckligt långt ifrån. Kan du inte backa tillräckligt mycket för att få med alla vid bordet måste du vrida på objektivet så att det blir mer vidvinkel. Kan du inte gå tillräckligt nära artisten på scenen vill du ha mera tele. Helst ska du dock välja fotoavstånd så att bilden blir så bra som möjligt.

Kit-objektiv (alltså det objektiv som följer med när du köper en systemkamera)  har lite skamfilat rykte bland fotosnobbarna men är du inte rustad med en tokfet plånbok och ett fanatiskt fotointresse är det faktiskt oftast ett väldigt bra objektiv i förhållande till prislappen. Ofta ger du under tusenlappen för kitobjektivet när du köper det ihop med kamerahuset. Tids nog kommer du att dregla efter skarpare och ljusstarkare optik men för gluggar i proffsklass  får man var beredd att slanta upp femsiffriga belopp, så det blir kompromisser.

Till alla såna här regler finns förstås undantag. Ibland ger telet fantastiska landskapsbilder och jag har sett fantastiska fågelbilder tagna med vidvinkel — och en radiostyrd kamera placerad i en fågelkoloni. Våga göra tvärt om!

Fler artiklar om foto på Press Enter News Agency hittar du i Fotoskolan och i kategorin Foto

Annonser