Jakten på ögonblicket

Foto handlar mycket om att fånga ögonblicket. I alla fall om det finns människor, djur eller något annat rörligt i bilden.

Du har letat upp din vinkel (eller blivit inknuffad i den). Du har valt ett utsnitt. Nu gäller det att vänta till det händer något. Ja, vänta är kanske fel ord. Du har förmodligen satt kameran i det snabbaste serietagningsläget och knäpper som en galning. Du tar säkert massor med kort innan Bilden sitter där.

Förmodligen kommer du hem med hundratals, kanske tusentals felexponerade, oskarpa eller bara trista bilder och det gör inget om du bara prickat in några magiska ögonblick.

En del personer bjuder på sig själva framför kamerorna och det underlättar på ett vis, men kanske ger det inte just de bilderna du vill ha.

Själv gillar jag den här bilden på Howli’n Pelle bättre. Lite galen sådär. Något ögonblick senare fick jag slänga undan kameran och hålla i honom allt vad jag orkade för att han inte skulle ramla ner från kravallstaketet, som han tagit sig upp på, och ut i publikhavet.

Nog ser Danko Jones ut att vara engagerad i vad han gör

Pete Doherty

Robyn

Av sisådär 1500 bilder från Hultsfred -08 är det kanske ett tjugotal jag utan att skämmas visar för folk. Förmodligen har du sett några av de här bilderna förut.

Men om vi rekapitulerar…

  1. Vinkel
  2. Utsnitt
  3. Ögonblick

Då börjar vi ha något som liknar en metod och det är det också, lånad av Segeholm.

Annonser