Mera utsnitt

Det finns ofta mer du kan göra åt utsnittet än att vrida kameran. De flesta kameror har zoom-objektiv och har du en systemkamera kan du dessutom byta objektiv.

När du har valt din fotograferingsplats, din vinkel, gäller det att finna ett vackert och uttrycksfullt utsnitt. I går tittade vi på vad man kan göra genom att vrida kameran, i dag fortsätter vi, fortfarande med kameran på exakt samma ställe med att ändra brännvidd.

Vidvinkel ger ett djup åt bilden, men risken finns att bilden blir rörig och splittrad. Kanske får personen på bänken till höger lite för mycket uppmärksamhet? Vilken kompositionsregel har jag brutit mot?

Kort tele

Måttligt tele. Här börjar man kanske undra om det är ett eller två hus på bilden och hur man tar sig in genom dörren. Det är ju ett staket i vägen.

Långt tele. Här plockar vi ut en detalj ur bilden men kameran står kvar med stativet pǻ samma ställe som på de övriga bilderna.

Åtminstone de två första bilderna ligger inom det brännviddsområde en normal kit-zoom eller zoomen på en vanlig kompaktkamera brukar klara av. Åtminstone den nedersta bilden kräver antagligen att du har en systemkamera som det går att byta objektiv på (och att du har ett objektiv att byta med).

Det finns faktiskt ännu mer att göra åt utsnittet. Fortsättning följer.

Annonser