Hon, han och hen

 Det nya ordet hen väcker heta känslor på sina håll. Själv drar jag mej till minnes en lektion på Teleskolan för många år sedan.

Vi diskuterade kablar och kontakter så det stor härliga till, då en kvinnlig kursdeltagare tog till orda och förklarade att hon inte förstod vad en hankontakt var och hur den skiljde sig från en honkontakt. Jag tog tag i dragkedjan och frågade om jag verkligen behövde visa skillnaden. Det behövdes förstås inte och jag tror ingen i gruppen, ett decennium eller två senare, har glömt.

Hankontakt

Så här är det väl med folk också i de flesta fall. De flesta antingen har snopp och känner sig som män och uppfattas av andra som män eller också har de ingen snopp och känner sig som kvinnor och uppfattas av omgivningen som kvinnor. För dem har vi orden han respektive hon.

Det finns emellertid många situationer då man talar om en person som man ännu inte har träffat. När personen väl dyker upp är oftast könet solklart men dessförinnan vet man ju inte. Antag att man ska rekrytera en ny svetsare. Eftersom alla svetsare man träffat innan varit tjejer är det lätt hänt att säga hon hela tiden. Men det kan ju tänkas att det råkar dyka upp en man som kan svetsa minst lika bra… Här kan ett könsneutralt ord vara bra tills man bestämt sig vem som ska ha jobbet.

Så finns det ett litet fåtal, som antingen av naturen utrustats med lite mer svårbestämd utrustning i brallorna, eller som inte alls kan förlika sig mentalt med den utrustning naturen gett dem. De känner sig som kvinnor men är utrustade som män eller vice versa. Numera verkar läkarvetenskapen vara rätt duktig på att hjälpa personer som vill byta kön. Men, i alla fall medan bytet pågår kan det vara svårt att veta om personen i fråga är en han eller hon. Några kanske rent av är nöjda med att vara någonting mittemellan och då borde det inte erbjuda något problem för omgivningen. Kanske behövs det även där ett könsneutralt ord?

Självklart ska vi fortsätta och använda hon och han i alla sammanhang där könet är tydligt och klart, men vad är det för fel med ett tredje ord, hen, för de fall då det är okänt eller otydligt?

Annonser

3 thoughts on “Hon, han och hen

  1. Exakt! Jag förstår verkligen inte den extrema upprördhet som den här diskussionen skapar hos vissa. Det handlar ju bara om att berika språket ytterligare.

  2. Dels har vi väl fortfarande dinosaurier som fullständigt går i taket så fort något andas ett uns av feminism eller rättigheter för sexuella minoriteter.

    Men sen handlar det nog om nån sorts missförstånd om att hen skulle ersätta hon och han och att man inte skulle få vara en manlig man eller en kvinnlig kvinna längre. Det är förstås nys.

Kommentarer inaktiverade.