Pressen bekymrad över datalagringsdirektivet

Media bekymrar sig nu över datalagringsdirektivet eftersom det hotar meddelarskyddet. Du har som medborgare rätt att prata med journalister. Journalisten är skyldig att skydda din identitet om du vill ha det så och den som har blivit omskriven har inte ens rätt att försöka snoka reda på din identitet. Det här är en grundbult i pressfriheten.

Men det här spricker ju om dina mail, SMS och telefonsamtal lagras och kartläggs av diverse myndigheter, vilket riksdagen just beslutat. Just detta bekymrar just nu tunga mediaröster, som Stephen Lindholm på Journalistförbundet, även Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna, på arbetsgivarsidan och Åsa Tillberg, DN:s redaktionschef uttrycker sitt bekymmer.

Nu står man inte utan motåtgärder. På nätet finns alternativ som gör det möjligt att kommunicera anonymt och krypterat, några var jag inne på igår. Journalister som jobbar i krigszoner och vidriga diktaturstater är nog ofta rätt hemtama med såna här verktyg. Skillanden är att man nu förbereder sig för att att införliva sådana antidiktaturredskap i sitt normala vardagsarbete hemma i Sverige.

Murvlar hemavid är nog ofta lite naiva och slarviga. Det var ju inte så länge sedan en kvällstidningsjournalist fick sitt maillösenord publicerat på nätet, sedan någon sajt hackats. Det finns förstås enkla och vardagliga knep som gör att det inte kan ske.

Annonser