Så tar du bättre bilder än kungahuset (Del 4)

Jag säger ju att det är enkelt att ta bättre bilder än kungahusets anonyma fotograf. Du ska plåta med en kamera, hålla den stilla, och fokusera mot ögat. Så mycket jobbigare är det oftast inte. Men här är det en sak till som spökar…

Du ser att hela bilden drar åt orange. Huden ser ut som om lilla Estelle vistats alldeles för länge ute i solen och färgtonen på tröja och lakan drar sig åt urin. Det här beror antagligen på att bilden är tagen inomhus i glödlampsljus (eller lågenergilampor som försöker efterlikna sådant ljus). Även om du tycker att lampljuset är vitt uppfattar kameran det helt annorlunda än dagsljus. Ofta brukar moderna kameror klara av det här ganska bra och ställa in vitbalansen efter det ljus som är, annars finns det en inställning i kameran för detta.

Själv har jag slutat bry mig eftersom jag låter kameran spara bilderna i RAW-format. Då är vitbalansen ett av de första och viktigaste stegen när man ”framkallar” bilden. Det kan vara knepigt att hitta den rätta vitbalansen med blotta ögat och därför är det bra att i någon av bilderna ha ett grått eller vitt fält som man kan använda som likare. Här hade nog lakanet funkat, men se det förra inlägget om putsduken.

Vi är nu framme vid examen. Har du läst och förstått de fyra avsnitten i den här lilla serien tar du bättre bilder än kungahusets fotograf.

Därmed inte sagt att du tar BRA bilder. Det finns tillfällen där bilderna är så viktiga att man gärna lämnar över plåtandet till någon som verkligen har känsla för bilder, lång erfarenhet och rejäl proffsutrustning. Det finns också tillfällen i livet då du inte kan eller vill vara hundra procent fokuserad på att ta bilder och då är det bättre att överlåta plåtandet på någon annan. Sverige har många duktiga fotografer och svenska Hasselblad tillverkar några bland världens bästa kameror. Ska du representera Sverige gäller det att göra ett jobb i världsklass.

Annonser