Den enes bröd — om att tjäna pengar på sina bilder

Att sälja bilder är en lockande tanke. Fotoprylar kostar som bekant en bra slant och att ha en intäktssida på verksamheten känns lockande. Jag sålde faktiskt en del bilder i min gröna ungdom och lyckades till och med övertyga skattmasen om att få göra avdrag för avskrivningar på fotogrejorna.

Nu kommer en mobilapp kallad Foap med vars hjälp du ska kunna ta bilder med mobilen och sälja dem till hugade spekulanter. Företaget bakom det hela tänker sig att du kommer till en olycksplats, plockar fram mobilen och plåtar varefter lokaltidningarna kan köpa bilden.

Nu är det kanske inte bilder som bör vara det första du tänker på om du kommer till en olycksplats. Snabb hjälp kan rädda liv och det finns mycket som behöver organiseras. Första hjälpen, larma räddningstjänsten, ut med varningstrianglar osv. Finns det nog med folk på plats redan för alla sysslor, och du inte råkar vara läkare eller sjuksköterska eller något annat som gör dig extra behövd, är kanske det bästa du kan göra  att rulla vidare för att inte hindra ambulans och polis att nå olycksplatsen.

Rent ekonomiskt ser dealen nära nog ut som bedrägeri. Tidningen köper bilden för 250:- och du får hälften av det beloppet och det ska du dessutom skatta för. Säljer du bilden direkt bör du enligt SFFs prislista kunna får i alla fall ett par tusenlappar, plus moms och med tillägg ifall du plåtar på kvällar eller helger eller om bilden både används i tidningen och på webben.

Men, som sagt. Kommer du till en olycksplats går liv och hälsa före bilder. Långt före.

 

 

 

Annonser