Terjade kungabilder och dåligt hantverk

PENA har tidigare berättat om att de bilder som påstods bevisa att kungen varit på strippklubb var terjade.

Nu läser vi att hovet själva publicerar bilder som är grundligt photoshoppade. Eller ska vi kanske snarare säga väldigt slarvigt photoshoppade.

Bilden föreställer hela kungafamiljen men troligtvis är monarken själv inklippt. Dessutom har man haft bråttom när man anlade gräsmattan i bakgrunden. Att gräsfrön tar tid på sig vet vi alla och även rullgräs tar en stund, men man har till och med haft så infernaliskt bråttom vid datorn så att gräset ser gräsligt ut i stället för gräslikt.

Nu upprörs jag inte så mycket av just det här fejkandet. Bilden är en klassisk arrangerad gruppbild. Det finns ingen ”verklighet” i en sån bild. Den försöker inte bevisa något. Snarare upprörs jag av dåligt hantverk i så fall. Här har helt klart fotografen, eller vem som nu gjorde det, tagit sig vatten över huvudet.

Över huvud taget verkar det som om hovet snålar in på de små pengar som duktiga fotografer kostar. Bilderna på lilla Estelle, som man lagt ut på webben ser ut att vara tagna med mobilkamera. De är brusiga, oskarpa och i alla fall på två bilder av tre är vitbalansen helt åt skogen. Är det så att jobbet som hovfotograf är ledigt?

Detalj ur bilden på lilla sessan. Klicka för full upplösning.

För övrigt hör det till kutymen att skriva ut fotografens namn när man publicerar bilder. Ingen fotograf heter Kungahuset.se.

Om nu kungahuset ska ses som nån form av marknadsföringsapparat för Sverige, så får de väl också visa upp vad vi kan, och vi har definitivt folk som kan bättre än så här.

3 tankar om “Terjade kungabilder och dåligt hantverk

  1. Jag tror iof sig att det kan vara någon PR-ansvarig som ordnat bilden på ”lilla Estelle”. Bilden ska utstråla intimt familjeliv. Väldigt smart. Så det är nog mer utstuderat än du tror.

    • I så fall är det ett attentat mot hasselbladarens land.

      Jag gillar iofs också bilder som ser naturliga och inte för arrangerade ut. Befintligt ljus i stället för blixt, verkligheten i stället för bakgrundspapper osv, men det finns gränser.

  2. Pingback: Exempel, hur ordet terja används [sida 8] | terja: Ett NYTT svenskt ORD

Kommentarer inaktiverade.