Mina bilder blir inte skarpa

— Mina bilder blir inte skarpa, säger en av mina läsare. Då vill man förstås hjälpa till, men det finns olika sorters oskärpa och vet man inte sjukdomen är det inte idé att ordinera nån medicin.

dscf5204_modified

Här finns prov på både skaknings- och rörelseoskärpa

Skakningsoskärpa beror på att du inte lyckats hålla kameran stilla medan slutaren varit öppen. Oskärpan blir ofta lite randig och drabbar hela bilden. Kortare slutartider eller ett stativ heter lösningen. Du kan också hitta saker du kan stödja kameran mot.  Träna på att att stå bredbent, hålla kameran tryckt mot din skalle (om du har en sån sökare) och kraaama av avtryckaren lugnt och stilla. Jag är inte så mycket för att göra reklam och locka mina läsare att köpa en massa prylar, men ett tungt och stadigt stativ bör du köpa om du tar plåtandet på allvar.

Fel fokus ger skärpa i någon del av bilden men inte i själva motivet. Ofta mäter kameran avståndet mitt i bilden. Då är knepet på de flesta kameror att sikta på modellens öga, trycka ner avtryckaren till hälften, sen komponera bilden och trycka ner helt.

Oskarp för- och bakgrund. Det här är egentligen inte något fel. Tvärt om något många fotografer är beredda på att lägga ut åtskilliga tusenlappar för att åstadkomma, men det passar inte i alla bilder. Zooma ut (mer vidvinkel) och blända ner så kan du få skärpa i hela bilden. Max vidvinkel, bländare 22 och manuell avståndsinställning på två meter kan vara en tumregel (vad som är optimalt för din kamera och ditt objektiv kräver beräkningar). Observera att det kan se lite oskarpt ut i sökaren. Bry dig inte utan kolla på den färdiga bilden! https://svar42.wordpress.com/2012/02/25/hyperfokalt-bildtema/

Oskärpa i sökaren brukar folk klaga på när de lånar min kamera. Sökaren har en dioptriinställning och eftersom jag använder glasögon annars har jag ställt in sökaren för mina ögon. Det här påverkar förstås inte bildresultatet, men är irriterande ändå.

Rörelseoskärpa uppstår när motivet rör sig, exempelvis en bil som kör förbi eller vågor som slår på stranden. Det här behöver man inte se som något fel. Tvärt om kan det göra bilden intressantare. Men vill du undvika kan du försöka frysa rörelsen med en riktigt kort slutartid eller genom att använda blixt.

Brus är små olikfärgade fläckar som du ser i bilden. Mest brukar det synas i bildens mörkare partier. Det har inte riktigt med oskärpa att göra men dyker upp som ett brev på posten när du vridit upp ISO-talet.

Dimmiga och kontrastlösa bilder blir det lätt om du plåtar i motljus. Det har egentligen heller inte med oskärpa att göra men kan upplevas så. Skaffa ett motljusskydd, alltså en sån där tratt som sitter på objektivets framsida. Det beror på ljus som studsar runt fel väg genom objektivet. Se också till att blåsa bort damm och putsa bort fingeravtryck och regndroppar från frontlinsen.

Brytningsfel — alla objektivkonstruktioner är kompromisser och inte ens skitdyra objektiv från kända tillverkare av proffsutrustning är felfria. Det är också en väldig massa linser i ett objektiv och de ska sitta på exakt rätt plats för att objektivet ska fungera. Kanske har ditt objektiv fått sig en smäll? Sätt kameran på stativ, plåta en tegelvägg och se hur bra skärpan blir, men varning utfärdas för:

Perfektionismoskärpa är ett syndrom som mest drabbar amatörfotografer, som redan har utrustning för tiotusentals kronor men vill hitta argument för mer och dyrare. Det yttrar sig som att bilden ser aningen oskarp ut om man förstorar upp den jääättemycket på skärmen. Frågar du en kompis eller flickvän är dina bilder kanonskarpa. Förmodligen skulle du må väl av att koncentrera dig på ljus och komposition i stället, eller kanske satsa på en annan hobby.