Trixa med skärpedjupet…

Det finns en del trick man kan göra med skärpedjupet förutom att göra det kortare eller längre. Jag återkommer alldeles strax om detta, men först ska vi kanske fastslå att själva skärpedjupet är ett lite luddigt begrepp. Objekt som är ur fokus ger alltid upphov till oskärpecirklar på filmen eller sensorn. Stora om objektet är långt från fokus och allt mindre närnare skärpeplanet. Skärpedjupet är det område där oskärpecirklarna är acceptabelt små.

Riktigt vad som är acceptabelt har jag inte fått något bra svar på, men man kan väl tänka sig att gå med på att de inte behöver vara mindre än en pixel på sensorn eller ett silverkorn på filmen.Vad som är acceptabelt kan alltså variera en del beroende på vad vi har för prylar, men kanske också hur bilderna ska användas. Du kan nog acceptera betydligt mer oskärpa på en pyttebild på webben än på en meterförstoring.

Medan du väntar på nästa del ska du kanske också titta på avståndsskalan på ditt objektiv och notera att det är långt mellan decimetrarna och att skalan sedan blir mer och mer kompakt ju längre avstånd man ställer in. Det här kommer vi att ha nytta av…

Vi kanske också ska påpeka att skärpedjup på utrikiska heter depht of field, DOF. Det underlättar att veta ibland.