Trixa med skärpedjupet 2

Du kommer ihåg den här bilden…

Om du med samma hypotetiska objektiv och samma hypotetiska bländare vill ha skärpa på både blomman och modellen. Går det?

Jodå, det går att ordna, men då måste du sätta fokus någonstans mellan de två. Du fokuserar på en tredjedel av avståndet mellan dem. Vilket just i det här fallet blir knappt sju decimeter. Äldre gluggar, som du förmodligen kan komma över billigt på Blocket hade ofta en skärpedjupsskala som hjälpte till att räkna ut det här. Den dåliga nyheten är att den här skalan funkade bättre när man plåtade analogt, den är lite överoptimistisk när det gäller skärpedjupet på digitalkameror.

Det finns förstås formler, tabeller och till och med en iPhone-app för sånt här, men jag tror de flesta inte riktigt orkar. Däremot brukar systemkameror ha en knapp för att kolla skärpedjupet. När du trycker in knappen mörknar sökarbilden eftersom bländaren minskas till det värde du valt. När du väl vant ögat vid mörkret kan du se om bilden blir skarp nog. Du kan förstås också ta en provbild och förstora upp den ordentligt på displayen.

Fortsättning följer…