Nio punkter för bättre bilder

Vi har pratat en massa om bländare, ISO, slutartider, brännvidder, stativ och annat jox. Det är mycket svårare att skriva om sånt som ger bättre bilder. Dessutom utmanar man på något sätt jantelagen. Jag hör er alla säga ”Ska du säga som…” och sen peka på bilder där jag missat. Jag tror i själva verket sällan man kan ta hundra procent hänsyn till alla de här punkterna, i alla fall inte när det är snabba ryck som när man plåtar barn eller fåglar. Ofta kommer man långt med de tre första punkterna. Ja i själv verket faller i alla fall jag lätt för en medioker bild bara den har snyggt ljus.

Man behöver ingen värstingkamera för att tänka på de här punkterna. Funkar fint med mobilkamera, en enkel digital kompaktkamera eller den gamla ”ångkameran” som du har i byrålådan eller fyndar på loppis.

Ljuset

Ibland är det värt att vänta in rätt ljus, att ställa klockan och ta vara på gryningsljuset till exempel.

Annars får man göra det bästa av det man har. Flytta till något ställe med halvskugga? Kanske inne vid ett fönster? Kanske improvisera en reflexskärm? Kanske använda blixt?

Leta efter platser och tidpunkter med bra ljus.

Avståndet

Oftast blir det bättre om du går närmare, kanske väljer ut en detalj? Men ibland behöver man ta några steg baklänges för att få en översiktsbild. Här får man dock se sig för, så  man inte trillar i sjön, kliver ut på trafikerade vägar och liknande — man ser en begränsad del av världen genom en kamerasökare.

Bakgrunden

Många bilder har förstörts av en rörig bakgrund eller av att en krukväxt eller flaggstång slagit rot i huvudet på modellen. Ibland hjälper det att lägga bakgrunden i oskärpa, men ofta måste man flytta på sig till ett bättre fotoställe.  Syns horisonten, se till att den är horisontell också eller vrid den ordentligt om du nu vill ha den sned. Oftast blir bilden tråkig om horisonten delar bilden i två lika delar.

Samtidigt kan jag ibland tycka att studiobilder med vit, grå eller svart bakgrund blir väl stela och anonyma. Leta efter lagom neutrala bakgrunder…

Fokus

Vad är det viktigaste i bilden? Lägg fokus på det närmaste ögat när du plåtar människor och djur. Passa dig för autofokusen som antagligen mäter mitt i bilden.

Förgrund

Ofta får en bild med djup om något syns i förgrunden. Kan du rama in motivet på något bra sätt?

Linjer

Kan du få linjerna att löpa fint genom bilden. Plåtar du en bil eller ett hus rakt från sidan blir ofta bilden tråkig. Försök ta bilden lite snett framifrån så du får en diagonal

Höjden

Kryp och klättra tills du hittar rätt vinkel. Ofta blir barn bäst om du står på knä och till blommor gäller ålning medelst hasning.

Färgskalan

Spar på färgerna. Du behöver inte ha alla färger i en och samma bild. Repetera gärna färgcirkeln och teorierna om vilka färger som går bäst ihop.

Valörer

Försök få med hela skalan från svartaste svart till vitaste vitt, men det ställer krav på ljuset.

Förenkling

Bilden blir ofta bättre om du tar bort något. Beskär hellre i kameran än i datorn.

Om du inte hinner planera dina bilder efter den här listan, kanske du i efterskott kan se hur väl du lyckades hantera de olika rubrikerna. Leta bilder på nätet och se hur bra andra gör det. Man lär sig mycket av att se på andras bilder. Först kan man ju stärka sitt självförtroende genom att titta på riktigt dåliga bilder sen kan man gå över på mästarnas bilder och fundera över hur de gjorde.

Annonser