Mustiga färger med bara några klick

En kollega visade ett bra knep att snabbt fixa mustigare färger i en bild. Knepet var ursprungligen för Photoshop, men det funkar utmärkt också i GIMP och förmodligen också i många andra kompetenta bildbehandlingsprogram.

Här har vi en obearbetad bild.

Öppna bilden i GIMP (eller vad du nu kör med) och välj Lager — Ny från synlig. Så här långt märker du ingen skilland, det är som om du tar två identiska utskrifter av din bild och lägger ovanpå varandra. Nu öppnar du Fönster — Dockningsbara dialoger — Lager (eller lägger till Lager i verktygslådan).

Nu kan du välja hur de två lagren ska kombineras med varandra och i stället för Normal väljer du Överlagring.

Välj Överlagring

Förmodligen blir effekten lite för häftig, som här

Du kan välja styrkan på effekten genom att ändra det övre lagrets Opacitet. Drar du regeln längs till vänster får du ingen effekt alls, längst till höger blir effekten maximal. Vad som är lagom är förstås beroende på hur bilden ser ot och på din smak.

Här tyckte jag runt 70% var bäst

Det finns gott om photoshoptips ute på nätet och i olika fototidningar. Nästan alltid funkar de tipsen lika bra med GIMP. Själv köpte jag ett nytt kamerahus (Nikon D300s) för ett år sedan för pengar som jag sparat på att köra GIMP i stället för Photoshop. Spar tio laxar du också: www.gimp.org

Annonser

One thought on “Mustiga färger med bara några klick

  1. Skulle va kul om du la ihop de tre bilderna vid sidan (eller nedanför) varandra. En ”Orginal”, en ”Överlagrad” och en ”Slutresultat”. Lättare att se då.

    /P

Kommentarer inaktiverade.