Beskärningsknep

Vi hade kommit överens om att dina bilder ibland blir bättre av att du beskär dem. Sen får man väl inse att man ibland beskär bilder för att de ska passa in i ett visst sammanhang. De ska passa in i en smal tidningsspalt eller kanske en kvadratisk ram.

Ditt bildbehandlingsprograms beskärningsverktyg har säkert en del finesser som både underlättar för att göra bilden bättre och för att få en bild att passa in i ett visst givet format. Själv använder jag GIMP som exempel, men det funkar antagligen likartat i Photoshop, Paintshop eller vad du nu använder.

Om du ska göra en kvadratisk bild väljer du att kryssa i att du ska ha ett fast aspektförhållande och skriver in 1:1 (vill du passa in till något speciellt pappersformat eller en viss skärmstorlek skriver du förstås i relevanta nuffror för det). Beskärningsverktyget anpassar sig nu efter det önskade förhållandet mellan höjd och bredd.

Medan du beskär dina bilder kan du ju också passa på att se kritiskt på dina bilder. Hade bilden blivit bättre om du hade gått lite närmare? Hade du fått en bättre komposition om du hade böjt på knäna, lagt dig på magen, klättrat upp på något, gått lite åt höger eller vänster.

Vissa motiv kan man lätt återkomma till och då är det bara att göra om och göra rätt. Andra bilder tar man en gång i livet och då får man försöka rädda vad som räddas kan med datorns hjälp. Men inga bilder är så kassa att man inte kan lära sig något av dem.

Beskärning till det fasta aspektförhållandet 1:1 ger en kvadratisk bild.

Beskärningsverktyget kan också hjälpa dig komponera om bilden efter det gyllene snittet eller tredjedelsregeln genom att visa hjälplinjer.

Hjälplinjer för tredjedelsregeln

Här ser du hjälplinjerna, i alla fall om du klickar på bilden, här väljer jag att låta betraktarens ögon fångas av strålkastarna.

Det är inte jätteofta jag använder de här knepen. Ofta tror jag beskärningen blir bättre om jag gör den ”på känn”.

Annonser