Fotobudget

Vi fotografer förklarar gärna våra halvkassa bilder med att de prylar vi inte ha inte håller måttet. Det finns alltid vassare kamerahus, skarpare optik, längre bränvidder och mer ljusstyrka att köpa. Men hur mycket bättre blir bilderna av det?

Förmodligen har du någon form av budget för ditt plåtande. Säg att du kan lägga tiotusen per år utan att det får menligt inflytande på ditt äktenskap, din relation till banken eller skattmasen  (Häng kvar även om din gräns är en tusenlapp eller hundratusen, för principen är densamma).

Du kan lägga hela den här pengen på ett nytt kamerahus eller objektiv. Men kanske utvecklas du mer som fotograf av en fotokurs eller av att köpa några bra fotoböcker. Kanske behöver du en ny skärm till datorn för att kunna bearbeta dina bilder bättre? Kanske är ett stativ det som skulle göra mest för att förbättra dina bilder? Kanske är det mest inspirerande att resa till någon ny plats? Du kanske borde kosta på dig att beställa förstoringar av dina bästa bilder eller kanske en alldeles egen fotobok?

Själv återkommer jag gärna till en del resebilder. De är kanske inte de bästa bilder jag någonsin tagit. Jag har förhoppningsvis både utvecklats en del som fotograf och hunnit köpa en del bättre prylar sedan dess, men ändå är det bilder som jag gärna tittar på och visar.

Samma sak men den del bilder från olika arrangemang. Helt klart är det bilder och fotoupplevelser jag inte vill vara utan.

Kanske är det viktigaste att lägga pengar på inspirerande upplevelser där kameran kan följa med? Att sitta hemma med en super-duperutrustning, men inte ha råd att ge sig iväg och plåta låter inte som någon hit.

Som amatör får man tyvärr se alla pengar man lägger på sitt plåtande som kostnader. Börjar man sen sälja bilder, i alla fall en och annan då och då, kanske man borde plöja någon nybörjarbok om företagsekonomi. I alla fall såpass att kan man  prata ”ekonomiska” med bankmannen och skattmasen. Vad är det för avskrivningstid på en D4? Hur många fler bilder måste man sälja för att räkna hem den? Vad krävs för att få dra av momsen på den?

Annonser